Molens in Alto Aragón

Elementen van een molen

 

De motor
De energiebron
De werkvloer: harinero, aceitero, batán

De werkvloer van een graanmolen: harinero

guardapolvo, steenkist
grua with cabra, galg met kraan
piedra de moler, molensteen
tolva
piedra de moler
werktuigen

Het graan werd aangevoerd met muildieren (zo stel ik het mij toch voor) en overgebracht in de tolva. Deze trechter stond gecentreerd boven de molenstenen – piedras de moler. Van hieruit werden de korrels tussen de stenen geschud.

De onderste steen ligt vast; de bovenste draaide samen met de rodete.
Beide stenen waren omhuld met een stofvang – guardapolvo – om te vermijden dat het meel in alle richtingen rondstoof. Doorgaans cirkelvormig in omtrek, was de guardapolvo soms achtkantig gemaakt (bijv. Yésero, Ainielle).

De invloed van het soort steen en het patroon van het scherpsel op de kwaliteit van het meel mag niet onderschat worden: vaak herhaald onderhoud was noodzakelijk. De grua (steenkraan) met de cabra werd gebruikt om de steen te lichten en te kantelen om te scherpen. Dit scherpen, picar las piedras, gebeurde vaak door rondreizende vakmannen die werktuigen gebruikten zoals in de foto.

De bovenste steen woog ongeveer 1000 kilo en deed meer dan 100 toeren per minuut. Het was bijgevolg belangrijk dat het geheel fijn in evenwicht was.
Tegenwoordig vinden we veel stenen terug als pik-nik tafels. (Sarvisé, Allué).

De motor
De energiebron
De werkvloer: harinero, aceitero, batán

 

De werkvloer van een olijfmolen: aceitero

Eerst worden de olijven in de balsa geschikt om ze onder de ruello te breken. De ruello is een vertikale molensteen zonder profiel die meestal met spierkracht (muildier) bewogen werd. Een zeldzame keer werd de ruello met waterkracht aangedreven (bijv. Santa Eulalia la mayor).
Het opstaande randje van de balsa moest het ontsnappen van de olijven verhinderen tot ze uiteindelijk een amorfe massa waren.
balsa with ruello
prensa met caracol
esteras
In de volgende stap werden ronde matten (esteras) afgewisseld met de pasta onder de pers (prensa) gestapeld. De hefboom lag vast aan het uiteinde dichtst bij de vegetarische sandwich. Het andere einde kon vrij op en neer bewegen.

Een reusachtige schroef (caracol) dwong de hefboom omlaag en de arme olijven tot het vrijgeven van hun kostbare olie. Het proces werd bespoedigd met heet water.

Het water-olie mengsel werd opgevangen in een stenen reservoir: de pila. De overloop van pila tot pila isoleerde de olie in slechts enkele stappen. De overblijvende korst tussen de matten diende daarna als brandstof of als dierenvoer.

Sommige molens waren uitgerust met een modernere en meer compacte stalen pers zonder de lange hefboom (bijv. Troncedo, Almazorre, Mipanas).
Meer beelden van de pers, caracol en estera in Coscojuela en Trillo.

pilas

De motor
De energiebron
De werkplaats: harinero, aceitero, batán

 

De werkvloer van een vollemolen: batán

De vollemolen diende om geweven wol te verdichten en soepel te maken. De stof werd nat gehouden en gedurende uren tot dagen met de hamers beslagen. Een werkende batán was honderden meters ver hoorbaar. Een batán eiste minder toezicht dan andere molens: de molenaar kon volstaan met enkele controles per dag.

Het aandrijfwiel was vertikaal gemonteerd: het is veel directer om de hamers met een horizontale as aan te sturen.

De laatste batán (Lacort) bleef in gebruik tot het begin van de jaren 1970.


mazo

De motor
De energiebron
De Werkplaats: harinero, aceitero, batán

Path: Home / Altoaragón: oude (water)molens
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: