Home / Dieren in de reclame / Vliesvleugeligen / Wespen
Dieren in de reclame - Hymenoptera - Wesp
Advertenties met wespen zijn bijzonder zeldzaam.

In ongeveer de helft van ons handvol exemplaren in de verzameling staat de wesp voor een onaangename gebeurtenis; een risico waar mensen zich bewust van zijn. Dit in tegenstelling tot een verborgen gevaar dat gewoon­lijk door een haai uitgebeeld wordt.

Het is niet duidelijk wat de wesp doet in de rest.

© 
publicatie: v.2021
 

Onze eerste voorbeelden
zijn reclames waar de wesp moeilijkheden betekent (1–3). Voor beide adverteerders —de alles-inbegrepen autoverzekering en de reisbijstand— staat de wesp voor de risico's die horen bij activiteiten als rijden en reizen die in een oogwenk kunnen omslaan in bijzonder onprettige ervaringen. De wesp is hier gebruikt voor een gekend risico: we weten dat deelnemen aan het verkeer en op reis gaan een zeker risico inhoudt. In geval van een risico dat minder gekend is, een verborgen gevaar, wordt een andere soort opgeroepen : een Haai. Onaangenaam nieuws dat onder de oppervlakte uit het zicht blijft, wordt uitgebeeld met een haai die plots in beeld opduikt.
 

(1) 2001 – Wat er ook met uw wagen gebeurt. — autoverzekering
(2) 2001 – Wat er ook met uw wagen gebeurt. — autoverzekering
 

Bouwen of verbouwen
is team work … (4). En ook nog Het gonst hier van bedrijvigheid …. Het is opmerkelijk dat men voor wespen koos. Een boodschap van samenwerken en bezige bedrijvigheid is immers typisch iets voor honingbijen. En bijen komen zonder de duidelijk krijgslustige nevenbetekenis. Zou het kunnen zijn dat de ontwerper aan bijen dacht, maar per vergissing wespen nam?
 

(3) 2007 – In het buitenland worden problemen groter — reisbijstand
(4) 2004 – Samen meesterlijk bouwen.
(5) 1994 – Teveel gedronken wellicht ? — vodka
 

Onze resterende voorbeelden
(5–7) doen alleen maar vragen rijzen. Alcohol (5) kan u naar het hoofd stijgen en misschien verwarren uw hersenen dan het gezoem van wespen met het geraas van helicopters, maar waarom precies wespen? En is het nog steeds een aanbeveling voor dat merk als het je zo ver weg kan brengen?

Advertentie nr. 6 is interessant want ze herinnert ons aan de tijden, lang geleden, toen Film colour separations by modem spitstechnologie was. Tegenwoordig is het allemaal Computer to Plate en het Internet en er is nog nauwelijks iemand die zich film en een modem kan herinneren. Waarom de wesp ? Geen idee.

De boetiek van nr. 7 is elke zondag open en toont fier een lange lijst van merken. Maar opnieuw: waarom de (Duitse) wesp ?

(6) 1997 – Typestream — Kleurenseparaties
(7) 2009 – Elke zondag open. — Kleerwinkel
 

Hoofdstukken over Hymenoptera
:

Home / Dieren in de reclame / Hymenoptera / Wespen