Home / Dieren in de reclame / Schaaldieren
Dieren in de reclame - Schaaldieren
Schaaldieren worden zelden gekozen en hebben weinig te zeggen. Bijna nooit is er een verband tussen één van hun kenmerken en een eigenschap van het product. Is er wel een verband, dan is de link heel zwak.

Onze voorbeelden suggereren dat schaaldieren een zekere affiniteit tonen met luxe en het goede leven. Krabben voelen zich aangetrokken tot luxe (vooral horloges) en kreeften zijn er een symbool voor.

© 
eerste publicatie: ii.2024

In de reclamewereld
worden krabben onweerstaanbaar aangetrokken tot polshorloges, vooral als deze, de horloges, waterdicht zijn (1 – 3). Voor andere horloges kan een beer of tropische vis worden gebruikt. In geen van de gevallen begrijpen we waarom er precies voor een beer, vis of krab is gekozen. We moeten er naar raden.

Advertentie 2 kan ons op weg helpen. De titel klinkt Bewonderd door collega's. En schaaldieren. Onder de afbeelding van het product zien we een krab die Cool! roept. De tekst verklaart de reden voor de bewondering:

De ideale begeleider onder water. Vooral voor de professionele duikers van de Equipe Cousteau bij hun wetenschappelijke expedities. Zoals bijvoorbeeld in 2004 in de Rode Zee. … En is sindsdien natuurlijk gespreksthema nr. 1 bij de zeebewoners. Afgesloten met Engineered for men in het Engels.
(1) 2009 – More than a watch. — horloge voor duikers
(2) 2006 – Bewonderd door schaal­dieren. — horloge voor duikers
(3) 2001 – For those with instinct.— waterdicht horloge

Dus in de Nrs. 1 & 2 staat de krab voor al de wezens die op de bodem van de zee leven en die verbijsterd zijn door de technologie die duikers, op bezoek in hun onderwaterwereld, bij zich dragen.

Wij herkennen een aanpak die je vaak ziet in veel advertenties, zeker bij technologierijke pro­ducten: verwijs naar professionele gebruikers van het product om zo de superieure kwaliteit en de vele mogelijkheden te benadrukken die ook door gewone gebruikers gesmaakt kunnen worden. Let ook op de obligate lichte humor die de twijfelaars moet overtuigen. Naar mijn mening ware de advertentie beter zonder die humor.

For those with instinct (3) blijft echter een misterie. Wat heeft instinct te maken met de drager van het horloge? Welk instinct volgt de krab richting het horloge? Vragen, vragen, … en hier blijft het niet bij.

De lijst gaat door met reclame (4) voor een Franse mini-auto met de bewering Voor hem zou je werkelijk alles doen. en ook Knijp eens in mijn arm want ik denk dat ik droom. Als je eenmaal weet hebt van de uitgebreide uitrusting van deze auto, zal niets of niemand je kunnen tegen­houden. Het model wordt verkocht onder de naam Key West en dit verklaart wellicht, via een omweg door Florida, de strandsetting met zand en krabben en zwemshorts. Zou dat kunnen als we kijken naar de bijbehorende tekst?

(4) 1997 – Voor hem zou je alles doen — auto
(5) 2010 – Zo stil dat je weer kan praten. — dampkap
(6) ? – Waar ben jij de rest van het jaar? — koelkast

Waar breng jij de rest
van het jaar door (6) en Zo stil dat je weer kan praten (5) zijn beide voor keukenapparaten. Beiden, denk ik, trachten de lezer een lachje te ontlokken. De eerste (5) voor de stille dampkap is vrij goed gedaan, waarbij de strakke indeling een open keukensituatie oproept en een vriendelijke sfeer, niet verstoord door het geluid van een ventilator. Maar waarom juist de rivierkreeft?

Dezelfde vraag kunnen we stellen over de koelkast van Nr. 6. We leren uit de inleiding van de paginalange aanbeveling dat alle kreeften, maar ook alle oesters, forellen, konijnen en kalkoenen het [u] zullen beamen en liever dit specifieke merk verkiezen. Halverwege valt nog een zin op: Het leven wordt een stuk aangenamer met een Liebherr koelkast. Ik neem aan dat dit moet gelden voor de eigenaar, en niet voor de bewoners. Maar nogmaals, waarom de kreeften? Gericht op een hogere inkomensklasse? Zijn ze alweer uit op onze glimlach?

(7) 1997 – Why use a big scanner? — compacte scanner
(8) 2002 – Voila pourquoi — digital printer

Small job? Why use
a big scanner (7) is duidelijk bedoeld om je te doen glimlachen. Het arme dier draagt een leesbril en moet een kleine pinda open werken. Reusachtige scharen zijn daar duidelijk niet het beste instrument voor. Ik begrijp daaruit dat we voor elke job het meest geschikte werktuig moeten kiezen. Maar waarom de kreeft? In de tekst vind ik geen enkele hint.

De advertentie voor de digitale printera (8) is duidelijk gericht op professionals. Dat blijkt uit de aanwezigheid van kleurmeetstrips (zie ook [Illustratie 5] – Correcte kleuren). In deze advertentie wordt het dier echter niet vanwege zijn kleur gebruikt. De kreeft moet demonstreren hoe het resultaat kan worden gepersonaliseerd op een digitale printer (origineel in het Frans): "Je marketing is eindelijk gepersonaliseerd: je geeft de ene klant een kreeft, de andere ribstuk." Het is duidelijk dat elke soort, zelfs elk ding, zou kunnen dienen. De kreeft is niet belangrijk.

(9) 2002 – Make a bigger breakthrough. — vroege smartphone
(10) ???? – Gewoon je visje blijven eten. — pensioen plan
 

Ik weet het, dit word saai
, maar ook in het volgende voorbeeld kan ik niet meer dan in het wilde weg raden naar wat die kreeft hier doet. Nr.‚ÄČ9 is een advertentie voor wat we tegenwoordig een smartphone zouden noemen. Ze noemen het apparaat een Communicator en het biedt e-mail, internet, tekstverwerking, agenda, fax (!) en telefoon. U kunt ook nieuwe applicaties downloaden van hun Softwaremarkt. De enige reden die ik kan bedenken voor de aanwezigheid van de kreeft is dat één van die toepassingen de rode Michelingids is. De kreeft moet dan wel een toespeling zijn op de uitstekende restaurants in deze gids. In dat geval wordt de boodschap wat afgezwakt door de aanwezigheid van de eenvoudige mosselen (see Bivalvia). Dus nogmaals: geen enkele eigenschap van de kreeft of het apparaat is belangrijk.

Bedrijfsleiders die nu
van 't Betere Leven genieten, willen dat ook later blijven doen. (10) En de tekst sluit af met Gewoon je visje blijven eten …. De kreeft en de andere schaaldieren moeten hier luxe en de goede dingen in het leven vertegenwoordigen. Ze komen met andere populaire zeevruchten (meer over mosselen en zeeslakken in onze sectie over Weekdieren). Er is echter geen vis te bekennen.
Meer zee-organismen
:

Home / Dieren in de reclame / Schaaldieren