Molens in Altoaragón - harinero

Olsón

Olsón en zeker de molen is niet zó eenvoudig te lokaliseren. Van de hoofdweg tussen L'Ainsa en Barbastro afslaan naar Lamata in Mesón de Ligüerre de Cinca. Daarna de smalle weg een flinke tijd volgen en vlak voor Olsón rechtsaf waar Mondot aangegeven staat. De weg daalt naar de brug. Loop van daaruit stroomafwaarts op de linkeroever tot je een spoor bergop vindt dat parallel met de rivier verder loopt. Even later loop je langs de Fuen Calién. Nu heb je de keuze. Ofwel a) zoek je van hieruit je weg naar de rivier en volgt die tot je de molen bereikt, ofwel b) blijft je op de aardeweg die je uiteindelijk ook aan de molen zal brengen.

Foto's: 03.I.2002

Molen in de vallei van de Río Susia Het laagste deel bij de rivier is de eigenlijke molen

De molen is nu een vakantieverblijf. Het valt op dat het molen­gebouw minder aandacht kreeg dan het woongedeelte. Alles was stevig gesloten. Ik kon dus niet binnen, maar vermits beide cárcavo's leeg waren, ben ik niet erg optimistisch omtrent de staat van de apparatuur.

Water werd niet uit de rivier getapt. Voor zover ik het begrijp na onze zoektocht in de omgeving had de molen wellicht twee leveranciers. De Fuen Calién was de ene. De andere was de kleine beek die van de heuvels achter de molen afstroomt. Water zal vaak schaars geweest zijn.

De toegang bevindt zich op het laagste niveau ter hoogte van de doorwaadbare plek waar de aardeweg de rivier kruist. Eén van de deurstenen draagt een inscriptie. Ik lees die als T P.

De cárcavo's lozen in de rivier. Ze liggen, leeg, op enkele stappen van de ingang. Eén cárcavo, gedicht met metselwerk en een deur, diende wellicht als kelder en is nu overstroomd. De tweede cárcavo is open en droog gebleven.

De voordeur
 
Inscripties naast de ingangsdeur Twee cárcavo's
Linkse cárcavo Rechtse cárcavo
 
Lees meer over de Fuen Calién in

Fuentes minero-medicinales
de la provincia de Huesca

door Pablo Saz Peiró - 1992
Ed. Instituto de Estudios Altoaragoneses
(Diputación de Huesca)
I.S.B.N. 84-86856-74-4

Oude electriciteits-cabine vlakbij

Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Literatuur en web-links 
© and e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens