Molens in Altoaragón

Escartín

Escartín ligt verlaten en afgelegen maar de trip is de moeite waard want je loopt erheen langs de best bewaarde ommuurde terrassen (bancales) van de hele streek.
In Fiscal (komt voor op elke kaart) neem je de smalle weg naar Bergua. Ginds parkeer je de wagen en zoek je het begin van het pad naar Escartín. Dat is aan de westkant van het dorp. Je daalt af in de Barranco Forcos, kruist beneden de voetbruggetjes en bereikt niet veel later een splitsing. Van hieruit kan je een rondwandeling maken. Met de klok mee geeft het beste overzicht van de terrassen. • Naar links blijf je aanvankelijk beneden in de Bco de Otal. Na enige tijd bereik je het pad tussen Basarán en Escartín: rechtsaf en bergop naar de molen. • De rechtste tak brengt je eerst naar het dorp. Van daaruit loop je omlaag naar de molen en dan terug naar Bergua door de vallei.

Foto's: 25.III.2008

Barranco as Carreras met molen (witte streep) en Bco d'Otal met Basarán (zwart).
 
(1) (2)
 
Ik ben niet helemaal zeker of de betrokken con­structie wel echt een molen is. Ik vermoed van wel wegens de molensteen in de muur (3), de aan­wezigheid van een kanaal achter het gebouw (4) en de verhoogde bank (2) waar wel eens een stenen­koppel kan op gerust hebben. Er is een molen vermeld voor Escartín maar dan wel op een plaats met de naam O Millar veel dieper in de Bco de Otal †. Dezelfde bron zegt dat de lokalen naar Bergua gingen voor hun meel.
Let op de naad (2): dit deel is later tegen een bestaande constructie aangebouwd.
 
(3) een loper in de muur (4) canal
 
(5) (6) kruis, año 1870 en andere tekens
 
1) José María Satué Sanromán —1997— Semblanzas de Escartín.
Instituto de Estudios Altoaragoneses (Diputación de Huesca)
I.S.B.N: 84-8127-021-0
2) José María Satué Sanromán —1999— Sobrepuerto: Naturaleza en silencio.
Zaragoza; I.S.B.N: 84-930961-0-5
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en websites 
© and e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens