Molens in Alto Aragón - aceitero

Castillazuelo

Castillazuelo ligt in de vallei van de Río Vero vlak bij Barbastro. Beide plaatsen staan op elke kaart. Vanuit Barbastro de weg nemen naar Adahuesca en Alquézar. Na enkele minuten bereikt je Castillazuelo. De apparatuur staat tentoon gesteld vlak bij het centrum van het dorp in de Calle Estadilla.

Foto's: 30.x.2002, 01.iii.2019

(1) De opstelling met de waterpomp en hydraulische pers — 2002.

(2) Mengmachine; hydraulische pers met wagentje; waterpomp.

(3) Waterpomp voor de hydraulische pers.
De uitrusting die we hier zien, doet onmiddellijk denken aan de torno van Buera (). In die molen kan men een inrichting zien met dezelfde appara­tuur van hetzelfde merk. Het grote verschil is dat in Buera alles aangedreven werd door één enkele motor en een systeem van linten, terwijl hier, in Castillazuelo, de pomp en de menger (batidora) elk hun eigen electromotor (3,7) hebben.

In 1890 () werden de Talleres de Baró opgericht door Francisco Baró Ginesta in Tortosa (provincie Tarragona in Catalonië). Na zijn dood in 1936 zetten zijn beide zonen (Francisco en José Baró Gargallo) het bedrijf elk met een gelijk aandeel voort.

Na de dood van de zoon Francisco in 1947 (10) ontstond er ruzie en werd het bedrijf verdeeld tussen José, zijn broer en zijn weduwe. De gieterij­activiteiten zouden bij José (5) blijven en de weduwe van zijn broer zou doorgaan onder de naam Talleres viuda de Francisco Baró Gargallo zonder het recht om persen te maken. (). Een batidora, mixer, van het Viuda-merk kan men zien in de oliemolen van Buera.

Het bedrijf van José zou tot eind van de jaren 1970 actief blijven.

(4) Plaatje aan de kop van de pers.
(5) Plaatje aan de voet van de pomp.

Sommige stukken van een oudere generatie staan er ook tussen: een bodemplaat van een pers (8) en een oude kantsteen (9).
Bij ons bezoek in 2019 gaf de opstelling een ver­waarloosde indruk en was overgroeid met klimop en hoog onkruid. Sommige toestellen waren be­schadigd en andere werden gebruikt als afval­emmer voor lege blikjes en plastiek flessen.

(6) De olijfbreker (torno).
(7) Mengmachine (batidora).

(8, 9) Resten van een vorige generatie: bodemplaat van een pers en rollersteen.

(10) Doodsbericht
La Vanguardia Española 12.x.1947.

 

We hebben Talleres de Baró ook gezien in Angüés.
Boletín Oficial de la Propiedad Industrial Histórico op het adres spain.iprgazettes.org.
● Op 3 mei 1950, vraagt José Baró de merknamen Fundiciones Baró, Talleres Baró en zijn eigen volledige naam aan : ingangen 26.629, 26.630, en 26.631 respectievelijk.
● De eerste en de derde naam werden toegekend op respectievelijk 9 november en 21 september 1950. De tweede naam (26.630) werd afgekeurd op 1 mei 1951.
● De naam Talleres Viuda de Francisco Bar&ocute; Gargallo. – Antigua Casa Baró werd goedgekeurd op 7 oktober 1950: ingang 26.164.
Tekst over de geschiedenis van de bedrijven is gebaseerd op informatie bezorgd door een kleindochter van José Baró Gargallo.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Castillazuelo - aceitero
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: