Home / Dieren in de reclame / Varkens  Inhoud
Dieren in de reclame - Varkens
 Inleiding
 Beer 2
 Giraffe
 Kamelen
 Kat 2
 Muis
 Olifant
 Paard 2 3
 Pinguin
 Varken
 Vis 2 3 4
 Zeezoogdieren 2 3
In veel Europese streken leven er meer varkens dan mensen. Zwijnen zijn veel algemener dan de meeste andere soorten op deze pagina's en toch worden ze nauwelijks in de reclame gebruikt. We vinden een onevenredig hoog aantal exotische soorten en slechts zelden onze rozige levensgenieter.
Verwacht ook niet dat je wat bij zal leren. Varkensteksten blijven laag bij de grond met simpele (zelfs ordinaire) woordspelingen. Erg vermakelijk dat het varken daarbij dan vaak staat voor kwaliteit! Onrechtstreeks weliswaar, maar toch duidelijk.
©  publicatie: VI.2002, update VI.2006  English

(1) 1993 - Parels voor de zwijnen? (2) 1997 - Beeldspraak; echte kwaliteit vinden, is soms heel moeilijk (3) 199? - Soms zou je in Berlijn wel een ietsje sneller willen joggen.
 
  We vliegen er  in met een flinke greep fijne Duitse humor voor een laserprinter (1). Met veel woordspelingen legt de schrijver ons uit hoe dit merk staat voor hoge kwaliteit in drukwerk (hochleistungs-druck). Hoe vele andere fabrikanten hun printer (Drucker) met veel tamtam (mit viel Schwein) op de markt gooien. Hoe zij zelf je de stress (Druck) besparen om de beste printer te vinden. Hoe je het beste alleen kunt vinden met een prima neus. Dit laatste is wellicht al een allusie op de truffel-radar van het varken.

  Ons tweede voorbeeld  gaat ook over computers (2) en bewandelt ook het varken - truffel - kwaliteitspad. Echte kwaliteit vinden is vaak moeilijk. Maar soms juist heel simpel! is pas het begin van een bladzijde lange les over truffels. De uitleg eindigt waar ze begint; bij een open deur. Merk op hoe het dier er eigenlijk niet toe doet. Het varken toont alleen maar de weg naar het truffel-kwaliteit duo. Dit is dezelfde taktiek als bij de Goudvis waar de vis alleen maar een excuus is om de bokaal ter tafel te brengen.
Advertentie (4) volgt precies dezelfde gedachtengang: Hij gaat op zoek naar de truffels, wij naar de wijn. We herkennen de kwaliteitsdreun: varken wijst naar truffel wijst naar kwaliteit. Maar hoe zit het nu met reclame (5)? Met de kwaliteit zal wel niets mis zijn, maar wijst het zwijn naar de wijn? Ik denk het niet. Het beest dient alleen als blikvanger en elke andere op het land levende vleesproducent zou de job even goed doen.

 
(4) 1987 - Hij gaat op zoek naar truffels (5) 2003 - Witte wijn niet alleen met vis.
 
  Eén derde van  Duitslands jonge dynamische hoofdstad bestaat uit bossen, weiden, meren. (3). Je weet nooit wat er daar uit opduikt. Misschien wel een everzwijn! Het spreekt voor zich dat je dan wel eens een zetje bij geeft. Het everzwijn staat hier voor een groene omgeving met een vleugje verrassing, avontuur, dynamisme. We leren wel niets over het dier, maar ik vind het toch geen slechte aanpak.

  We zien een  min of meer gelijke aanpak in de Files, welke files? reclame (11). Onze Sus scrofa staat voor de groene wildernis van de Ardennen. De snelweg is net hersteld en files zijn voorbij. Langs die zelfde weg staan borden met een digitaal everzwijn met onderschrift het vuur van de vooruitgang. Tweemaal raak: het everzwijn symboliseert de groene omgeving en ook het dynamische economische klimaat.

  Het wilde zwijn  van reclame 6 kon eigenlijk om het even wat zijn dat niet past in de stad. Het beeld is vol vreemde dingen onopgemerkt door de lezer achter zijn krant. Het verhaal is dat de krant binnenkort uit komt in een kleiner tabloid formaat waardoor de lezer ook een oogje kan houden op zijn omgeving. De verandering dient dus niet om het leesplezier te verhogen, maar wel opdat de klant ook aandacht zou kunnen schenken aan andere dingen. Dat begrijp ik niet.

 
(6) 2004 - Je ziet meer met een kleinere krant. (7) 2002 - Uw spaargeld kan het nog ver brengen. (8) 2005 - Uw spaargeld heeft ambitie.
 
  Onderschat nooit uw  spaarvarkentje zegt de bank van advertentie (6) en bezorg uw geld een rooskleurige toekomst. De ontwerper van (5) voegde zelfs een gleufje toe op de rug. Hier geen allusie op kwaliteit, maar een verwijzing naar de vroegere gewoonte om een varkentje te kweken als bron voor energierijk voedsel. Opmerkelijk hoe dergelijk symbool blijft bestaan in een vetvrije en kalorie-arme wereld. Weinige jaren later komt een andere bank met een serie gebaseerd op (bijna) hetzelfde idee (8, 10).
 
(9) 1995 - Koop en spaar. (10) 2006 - Uw spaargeld heeft ambitie.
 
  Built to be  respected (12) is een van de betere spek-werkjes. Drie wrattenzwijnen volgen een wagen, duidelijk de leider, en hun typische gedrag (staart up) is getoond. De keuze voor die soort betekent avontuur: wellicht het belangrijkste gevoel bij terreinwagens. Het licht in de scene is ook heel bijzonder. De top is heel helder en verschillende lichtstralen komen goedkeurend neerschijnen over het tafereel. Mooi gedaan. Stukken beter dan de jaren 1990 toen min of meer hetzelfde idee werd getest op olifanten (ad 10).
 
(11) 2005 - Files, welke files? (12) 2001 - Built to be respected
 
Home / Dieren in de reclame / Varkens