Dieren in de reclame – Muis
Wat wij al niet kunnen leren over muizen. Zij houden van kaas en katten houden van hen. Muizen zijn klein, maar sterk of snugger. Ze zijn muisstil, worden aan tests onderworpen en gaven hun naam aan een computer onderdeel.

Muizen zijn overal in te zetten. Een fles bier, een printer, een bankrekening, een scanner, een rekenblad, personeels­beheer, noem maar wat en hoogst waarschijnlijk heeft het iets gemeen met een muis.

© 
publicatie: iv.2003

Het valt voor,
niet vaak, dat de kat van de buren een muis thuis brengt. De vangst is altijd grijs. In reclames daarentegen zijn muizen quasi altijd wit. Daar moet een verklaring voor zijn. Of die kat van de buren houdt van grijze muizen. Of de reclamejongens vallen voor wit. Ik neig naar het tweede. Het is immers veel makkelijker om aan witte laboratorium muizen te komen.

Werken met tegenstellingen
is een populaire aanpak. Dat was duidelijk bij de Olifant waar een immens vermogen in kleine voorwerpen geperst werd. Aan het andere einde van de schaal gebeurt hetzelfde. Muizen zijn bekwame verkopers door contrast. Een muis draagt vlotweg de plastieken (het idee !) halve liter fles met bier van nr. 1 : Licht en gemakkelijk te dragen – beschermt het bouquet.

(1) 2000 – Plastieken fles — bier
(2) 1991 – Rekenblad programma
(3) 1995 – Zwaargewicht printers

Ongelooflijk wat een
doodgewone muis met onze nieuwe software aankan, jubelt reclame (2). De muis torst de enorme doos (tegenstelling) en de tekst weidt uit hoe veel beter je kan werken met toetsenbord en muis samen —dit is 1991, periode van de 33 MHz PC. Een mooie combi­natie van twee gedachten over en muis.

Klein tegen groot, je kan er niet naast kijken in voorbeeld 3. De prestaties van deze printer zijn olifant en dat allemaal voor een prijs muis. Tekst —Zwaar gewicht voor een prijs waar u niet bang voor bent …— en beeld zijn gebaseerd op het grappige muis jaagt olifant schrik aan thema.

Beide voorbeelden illustreren ook een veel voorkomend fenomeen in Nederlandstalige reclames : een Engelse slotzin. Het is bedoeld om de lezer te imponeren : With L. you can expect to succeed (2), Printers for professionals (3), The essentials of imaging (8).

(4) 1990 – En hoe stil is uw printer?
(5) 2002 – Niet getest op dieren — internet bank

Reclame 4 is recht–toe
recht–aan : En hoe stil is uw printer ?, maar nr 5 zit propvol ideeën. Wellicht gebruikt u op dit moment een muis. De reclame gaat over banking met de computer: internet banking, vandaar de muizen. Laboratorium muizen. Zij vormen de overgang naar het gedurfde Niet getest op dieren en de kleine lettertjes wel op Hollanders. Hier spreekt een Nederlandse bank tot de Belgische lezer. De Belgen weten dat hun noorderburen op de centen kijken. Als Hollanders de opbrengst goedkeuren, waarom zouden de Belgen (gekend als dom­koppen) het dan ook niet aandurven ?

Twee andere voorbeelden
van het muis ≡ computer ≡ internet trio vind je in nrs 6 en 7. De eerste (van 2001) handelt over een internet site voor onroerend goed : Vind het huis dat bij je past. Dit vraagt gewoon naar een muis. En dus heel voorspelbaar en gemakszuchtig koos men voor een witte muis. Maar kijk nog eens even heel nauwkeurig. Het nestkasje hangt aan draden om bezoekers zonder vleugels op afstand te houden. En toch zit er een muis voor de deur. Zou dat bewust zijn ? Om de superieure resultaten van de site te benadrukken ? Proficiat.

(6) 2001 – Vind het huis dat bij je past.
(7) 2002 – Klik op het grootste netwerk van banken wereldwijd
(8) 2003 – Piepkleine kleuren laser­printer

Een virtuele muis
in nr 8, bij hetzelfde merk als in nr 3. In 1995 ging het over de lage prijs, nu over het formaat van de printer zelf. Alhoewel de boodschap helder is, blijft het onduidelijk hoe klein die printer nu eigenlijk precies is. We zien het snoer in de muur verdwijnen. Moeten we die draad lezen als de staart van de muis ? Dan geldt muis ≡ printer hetgeen betekent dat de printer zo klein is als een muis. Of is het snoer simpelweg het snoer en sleepte het dier de printer mee. Dan moet de printer vast kleiner zijn dan een muis, of toch ten minste beheersbaar door dat knaagdier.

(9) 2002 – Scherper, Sneller, Slimmer - scanner
(10) 2002 – Zin in kleuren? - feest met papier
(11) 1992 – Onruststoker

Wat heeft die
muis te maken met professionele scanners (9)? Verwijst het blauw naar de kleur van het merk? Is het een toeval dat een andere scanner ook een blauw dier gebruikt —zie Olifant nr. 2?

Centrale verwarming maakt
huiselijke warmte. Overduidelijk in nr 11. Het beeld staat veel sterker dan de gebrekkige tekst.

(12) 1991 – Hoe red je het zonder ons ?
Het belangrijkste element
in (12) is het labyrint. Dat staat voor de ingewikkelde wet­geving. De muis ben je zelf, in een poging om er wijs uit te raken. Dat is altijd een enerverende onderneming en de laboratoriummuis is een prima keuze. Let ook op de brok kaas rechts boven. Die is voor jou als de adverteerder je vooruit mag helpen. Opmerkelijk gebruik van kaas, want samen met muis signaleert dit zuivelprodukt heel vaak Prima beeldkwaliteit —Lees meer daarover in [Illustratie 5] – Correcte kleuren.