Home / Dieren in de reclame / Muizen  Inhoud
Dieren in de reclame - Muizen
Wat wij al niet kunnen leren over muizen. Zij houden van kaas en katten houden van hen. Muizen zijn klein, maar sterk of snugger. Ze zijn muisstil, worden aan tests onderworpen en gaven hun naam aan een computer onderdeel.

Muizen zijn overal in te zetten. Een fles bier, een printer, een bankrekening, een scanner, een rekenblad, personeelsbeheer, noem maar wat en hoogst waarschijnlijk heeft het iets gemeen met een muis.

©  publicatie: IV.2003  English

  Het valt voor,  niet vaak, dat de kat van de buren een muis thuis brengt. De vangst is altijd grijs. In reclames daarentegen zijn muizen quasi altijd wit. Daar moet een verklaring voor zijn. Of die kat jaagt liefst op grijze prooi. Of de reclamejongens vallen voor wit. Ik neig naar het tweede; het is veel makkelijker om aan witte laboratorium muizen te komen.

  Werken met tegenstellingen  is een populaire aanpak. Dat was duidelijk bij de Olifant waar de immense kracht in kleine voorwerpen geperst werd. Aan het andere einde van de schaal gebeurt hetzelfde. Muizen zijn bekwame verkopers door contrast. Een muis draagt vlotweg de plastieken (het idee !) halve liter fles met bier van reclame (1) : Licht en gemakkelijk te dragen - beschermt het bouquet.

 
(1) 2000 - Plastieken fles bier (2) 1991 - Rekenblad programma (3) 1995 - Zwaargewicht printers
 
Onvoorstelbaar wat een gewone muis kan met ons programma, jubelt reclame (2). De muis torst de enorme doos (tegenstelling) en de tekst weidt uit hoe veel beter je kan werken met toetsenbord en muis samen (dit is 1991, periode van de 33 MHz PC). Een mooie combinatie van twee muis-gedachten.
Klein tegen groot, je kan er niet naast kijken in reclame 3. De prestaties van deze printer zijn olifant en dat allemaal voor een prijs muis. Tekst (Zwaar gewicht voor een prijs waar u niet bang voor bent ...) en beeld zijn gebaseerd op het grappige muis verschrikt olifant thema.
Beide voorbeelden illustreren ook een veel voorkomend fenomeen in Nederlandstalige advertenties : een Engelse slotzin. With L. you can expect to succeed (2), Printers for professionals (3), The essentials of imaging (8) bedoeld om te imponeren.
 
(4) 1990 - En hoe stil is uw printer? (5) 2002 - Niet getest op dieren - internet bank
 
  Reclame 4 is recht-toe  recht-aan En hoe stil is uw printer? maar nr 5 zit propvol ideeën. Wellicht gebruikt u op dit moment een muis. De reclame gaat over banking met de computer: internet banking, vandaar de muizen. Laboratorium muizen. Zij vormen de overgang naar het gedurfde Niet getest op dieren en de kleine lettertjes wel op Hollanders. Hier spreekt een Nederlandse bank tot de Belgische lezer. De Belgen weten dat hun noorderburen op de centen kijken. Als Hollanders de opbrengst goedkeuren, waarom zouden de Belgen (gekend als domkoppen) het dan ook niet aandurven?

  Twee andere voorbeelden  van het muis = computer = internet trio vind je in nr (6) en (7). De eerste (van 2001) handelt over een internet site voor onroerend goed: Vind het huis dat bij je past. Dit vraagt gewoon naar een muis. En dus heel voorspelbaar en gemakszuchtig koos men voor een witte muis. Wacht! Kijk nog eens even. Het nestkasje hangt aan draden om bezoekers zonder vleugels af te houden. En toch zit er een muis voor de deur. Zou dat bewust zijn? Om de superieure resultaten van de site te benadrukken? Proficiat.

 
(6) 2001 - Vind het huis dat bij je past. (7) 2002 - Klik op het grootste netwerk van banken wereldwijd (8) 2003 - Piepkleine kleuren laser printer
 
  Een virtuele muis  in nr 8. Bij hetzelfde merk als in nr 3. In 1995 ging het over de prijs, nu over de printer zelf. Alhoewel de boodschap helder is, blijft het onduidelijk hoe klein die printer nu eigenlijk precies is. We zien het snoer in de muur verdwijnen. Moeten we die draad lezen als de staart van de muis? Dan geldt muis = printer hetgeen betekent dat de printer zo klein is als een muis. Of is het snoer simpelweg het snoer? In dit geval nam het dier de printer mee. En dan moet de printer kleiner zijn dan een muis, of ten minste toch handelbaar erdoor.
 
  (9) 2002 - Scherper, Sneller, Slimmer - scanner (10) 2002 - Zin in kleuren? - feest met papier (11) 1992 - Onruststoker
 
  Reclame 9 begrijp   ik niet. Wat heeft die muis te maken met professionele scanners? Verwijst het blauw naar de kleur van het merk? Is het een toeval dat een andere scanner ook een blauw dier gebruikt? (zie Olifant ad 2)

  Centrale verwarming maakt  huiselijke warmte. Overduidelijk in nr 11. Het beeld staat veel sterker dan de gebrekkige tekst.

 
  In deze advertentie  is vooral het labyrint belangrijk. Het verwijst naar de ingewikkelde wetgeving. De muis ben je zelf trachtend er wijs uit te raken. Dat is altijd een enerverende onderneming en de keuze voor een laboratorium muis is prima. Let ook op de brok kaas rechtsboven. Die is voor jou als de adverteerder je vooruit mag helpen. Opmerkelijk gebruik van kaas, want samen met muis signaleert dit zuivelprodukt vaker Prima beeldkwaliteit. Lees meer daarover in [Illustratie 5] - Correcte kleuren.
(12) 1991 - Hoe red je het zonder ons?
 
Home / Dieren in de reclame / Muizen