Molens in Alto Aragón - harinero

Sopeira

Sopeira is een klein en aangenaam dorp in de Ribagorza streek. Vanaf Pont de Suert naar het zuiden rijden richting Lerida. Je rijdt langs het meer, passeert Sopeira met het klooster van Alaón en minder dan een kilometer voorbij het dorp vind je een afslag naar links. Het is net voorbij de stuwdam. Je kruist de Río Noguera Ribagorzana. De weg loopt nu langs het water; rechts kiezen aan de splitsing (links brengt je naar de Ermita de San Gregorio) en de smalle weg blijven volgen tot je het uitzicht van foto 1 herkent. Zoek een plekje voor de wagen en loop naar de molen.

Foto's: 23.VI.2008

(1)
Dit was weer een van die dagen. Het begon heel aardig —een lekker zonnetje, de molen gevonden zonder veel moeite, een warm gesprekje met de plaatselijke herder— maar het einde was een diepe ontgoocheling. Er was iemand in het hoofdgebouw, maar hij had echt geen zin om ons binnen te laten. Zeker niet in de eigenlijke molen. Het was allemaal heel ruinoso; daar was niets te zien. Zeker niet.

De molen was wellicht eerst een graanmolen. Later ook centrale. De IGN kaart van 1950 toont een lijn tussen de molen en Sopeira. Op de editie van 1932 ontbreekt die nog.

(2) Bomen langs het kanaal
(3) kanaal komt bij de molen: twee armen

(4) Zuidmuur; de eigenlijke molen is links.

(5) Dak was eerder veel lager.
Dit was het lievelingsplekje voor Lybithea vlinders.
(6) Molenstenen bij het klooster van Alaón
met ∅ = 130cm en ∅ = 105cm

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Sopeira
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: