Molens in Alto Aragón - fábrica

Siétamo

1891
Siétamo is een dorp niet ver ten oosten van de stad Huesca. Uit Huesca de weg N-240 nemen naar Barbastro en Siétamo. Je komt voorbij Quicena. Net voor Siétamo niet de A-22 op rijden maar op de N-240 blijven en een beetje later rechtsaf naar het tankstation en de dienstweg die je op de Área de descanso (rustplaats) zal brengen. De molen is slechts enkele passen ver. Misschien had je het dak (2) al opgemerkt vanaf de N-240.
De molen gebruikte water uit de río Guatizalema.

Foto's: 20.v.2015

(1) De fábrica van Siétamo gezien uit het oosten.
De site is maar een schaduw uit zijn verleden. De installaties zijn volledig ontmanteld en het gebouw verkeert in slechte staat (2, 4) met grote delen van het dak weg en verschillende binnenmuren uitgebroken.
Tot aan de eerste jaren van de 21ste eeuw adver­teerde het dak fier MOLINOS YLLA afgebeeld met donkere pannen op zijn westelijke helling (2) en alleen maar YLLA op de kant naar het oosten. Op luchtfoto's van 2006 is het dak nog kompleet, maar in 2009 zijn de pannen al verdwenen.

(2) Detail van een deel van (5) net onder het midden.

(3) De fábrica in 1952
De molen droeg de naam La Pilarica en die naam is met enige moeite nog net te onder­schei­den op de zuidmuur in de foto van 1952 (links in 3).
Verschillende andere wanden droegen ook op­schriften. Alhoewel ze ten tijde van ons bezoek allemaal gereduceerd waren tot spoken uit het verleden, lukte het toch om er enkele te ontcijferen.

(4) Het gebouw is een leeg karkas; alle apparatuur en meubilair is verwijderd.

(5) Cerrado = dichtAbierto = open.
(6) Zuid georiënteerde muur van de fábrica.
De wand op het zuiden (6) is is het rijkst aan tekst in verschillende lagen. Het bovenste derde is vrij van tekst.

Tussen de twee blinde ramen van de eerste ver­dieping kan men een uitgebreide tekening zien (7). We herkennen een twaalfpuntige ster met in het centrum het woord MARIA. Boven de ster staat HARINAS (bloem). Er onder zien we twee nauw­keurig getekende korenaren. Tekst en tekening zijn uitgevoerd in het blauw op het gebroken wit van de muur. Maria moet het merk geweest zijn van de bloem die door de onderneming werd verdeeld.

De plaats waar La Pilarica zichtbaar is in de foto uit 1952 (3) vertoont verschillende lagen tekst (8). De toplaag, in het blauw, leest Industrias del[a]­Pilarica. Een oudere, meer verbleekte, laag in grotere letters luidt Industrias del. Het is niet uit te maken wat er na komt.

Tussen de ramen van het gelijkvloers (8), is de naam van het dorp SIETAMO in een andere letter­soort afgebeeld en in het rood. Voor alle tekst zijn alleen hoofdletters gebruikt.

(7) Detail van het midden van (6).

(8) Detail van de sectie van (6) net onder het midden.
De muren op het oosten en het westen dragen ook wat tekst, maar behalve de woorden Fábrica (9) en Harinas gevolgd door een bleke A (oost), was er niets van te ontcijferen.

(9) Op het westen (en Siétamo) gerichte muur.

Foto gevonden in: Angél Rivera PisaCrónicas de Siétamo
Door de auteur gepubliceerd in (wellicht) 2000; 248pp.
Spijtig dat de auteur geen harde feiten geeft over de onderneming.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Siétamo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: