Molens in Alto Aragón - harinero

Siétamo

1891
Siétamo is een dorp in de buurt van de stad Huesca — zoek in oostelijke richting. Vanuit Huesca de N-240 nemen naar Barbastro en Siétamo. Je passeert Quicena. Net voor Siétamo op de N-240 blijven (niet de A-22 oprijden) en even verder rechtsaf bij het tank­station de dienstweg opdraaien. Rijd ongeveer 200m terug en dan linksaf de grind­weg in op de hoek van een soort werktuigenkerkhof. Ongeveer een halve km verder kom je aan de Guatizalema rivier. Parkeer de wagen en loop de rivier af op de rechter oever. Een eind verder draait de rivier scherp naar links. Hier moet je de dam zoeken. Volg het kanaal tot bij de voet van de nieuwe snelweg, loop onder de brug en aan de andere kant (2) brengt een zandpad je tot bij de molen.

Foto's: 24.V.2011; foto's 4, 5: IX.2003 door Mariano Lacruz

(1) Voorgevel van de Molino de Siétamo.

(2) Molen gezien van onder de brug van de A-22.
(3) Achterwand van de molen.
Dit is een stevig gebouw, maar de natuur weet van aanpakken en weldra zal het geheel ontoegankelijk zijn. In 2003 (4,5) was de molen nog niet overgroeid. In 2011 (1, 3) was de situatie al helemaal anders en het kostte me flink wat moeite om er in te komen. Het kanaal was overigens verraderlijk verborgen onder de struiken.
Het water stroomt van achter naar voor door een cár­cavo die zich bevindt onder het raam rechts onder (1, 4). Er stond een stevige stroming ten tijde van ons bezoek in 2011 en ik neem aan dat het kanaal nog steeds een rol speelt bij de bevloeiing van de velden in de omgeving.

(4) Uitlaat vooraan; foto M. Lacruz
(5) Inlaat achteraan; foto M. Lacruz
De ingang (witte boog: foto 1 midden, 4) opent direct in de werkplaats (6). De moleninstalla­ties besloegen ongeveer twee derden van het gelijk­vloers. De rest was wellicht in gebruik als stalling.
Op de verdiepingen bevond zich de woonst. De woonruimte werd bereikt langs de trap net rechts van de ingang (6). Er blijft bijna niets van over en ten tijde van ons bezoek zagen we alleen nog de resten van een haard met ernaast een wasplaats (9).

(6) De vroegere werkplaats.

(7) Samengestelde steen; let op het enorme oog.
Er blijft weinig over van de oude activiteiten. Er rust alleen nog een oude loper tegen de oostelijke muur. Het is een samengestelde steen (7) met een uitzon­derlijk groot oog.

Een dunne wand scheidt de trap (6) van de rest van de ruimte. Let op het spionnetje (8), de spleet net onder het vroegere plafond, die toelaat om een oogje in het zeil te houden zonder helemaal naar beneden te moeten.

(8) Interieur: trap naar het woongedeelte
(9) Interieur: woonruimte

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Siétamo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en web-sites
© en e-mail: