Molens in Altoaragón

Seneta

Seneta ligt verborgen in de Sierra de Sis, niet ver van Santorens. Niet elke kaart vermeldt het. Rij zuidwaarts uit Pont de Suert op de hoofdweg tussen Vielha en Lleida (Lérida) en kijk uit voor de afslag naar Santorens en Betesa op ongeveer 10 km van Pont. Als je ineens in Sopeira belandt betekent dit dat je de afslag gemist hebt. Op het smalle weggetje neem je de linkertak waar rechtdoor naar enkele haarspelden en Santorens voert. Waar je nog eens de keuze hebt, neem je rechts en volgt tot je een rtuïne links van de weg aantreft. Van hieruit moet je de vallei in wandelen en speuren naar de resten van de molen. De molen is muy ruinoso.

Foto's: 13.VIII.2003

 
Uitlaat Binnenkant van de muur met de uitlaat. Muur die tegen het reservoir rust.
 
De krachten van de natuur zijn hard aan het werk geweest. Alleen enkele buitenmuren staan nog recht en ook dat wellicht niet voor lang meer. De muur met de uitlaat (cárcavo) en die daar tegenover (die ook deel is van de embalse) zijn best bewaard.

Binnen de muren verraadt niets nog wat over de activiteiten van weleer. Wat blijft, rust wellicht onder de dikke laag stenen.

De cárcavo loopt onder geheel de lengte van de molen en ziet er nog zo stevig uit dat ze wellicht de val van de laatste muren overleeft.

Het waterreservoir is gevuld met aarde en vol opschietende boompjes. Van het aanvoerkanaal kon ik alleen sommige delen opsporen, maar een duidelijk opvangpunt of een dam kon ik niet vinden.

 
Reservoir ligt tegen de molen.
Rij bomen ook zichtbaar boven rechts in vorige foto.
Cárcavo loopt onder heel de lengte van de molen.
Bodem van de cárcavo waar het wiel zat Plaats van de botana (waterspuiter)
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens