Molens in Alto Aragón

Peralta de la Sal

Peralta de la Sal is een dorp gesitueerd tne oosten van Barbastro, Monzón en Binéfar in de Litera streek van de provincie Huesca. Tracht vanuit een van de drie de A-133 te bereiken en San Esteban de Litera. Van daar zal de nog smallere A-2216 je naar Peralta de la Sal brengen. De resten van de molen (1) bevinden zich op de hoek van de hoofd­straat en de Calle Tozal. De molen is gekend onder de naam Molí de la Vila en ook als de Molí de la Botana ().

Foto's: 11.IV.2012

(1) De basis van de Molí de la Botana met de vijver bijna helemaal verborgen onder plantengroei.

De molen is zo goed als helemaal verdwenen. De onderste laag met twee cárcavo's kunnen we nog zien, een ook een deel van de vijver. De werkvloer is omgevormd tot een klein dorpspleintje met bloem­bedden.

Merk op dat de boog van de cárcavo links hoger en nauwer is dan die aan de rechter kant.

Let ook op de naad in de wand en het verschil in de stenen van beide secties. Baringo () toont een foto van deze molen in de 1920s waar we kunnen zien dat de ingang en de ontvangst ruimte aan de rechter kant was in het gedeelte met de kleinere en meer onregelmatige bouwstenen.

(2)

Het stroompje dat langs de hoofdweg loopt draagt de naam Barranco del Molino. We zien hier het zeer jonge stadium van wat verder stroomafwaarts de Río Sosa zal worden. We hebben de bovenloop van diezelfde Bco del Molino gezien in de molen van Calasanz.
Naval () schrijft dat de zaak gesloten werd rond 1935. Baringo () zegt dat het in de eerste decennia van de XXste eeuw was. In 1958 werd er een school gebouwd en het pleintje aangelegd.

 Baringo Jordán, Ernesto —2018— Molino hidráulicos: los antiguos molinos del Río Sosa.
Monzón; Cuadernos del CEHIMO N°44; pp. 249-293; ISSN: 1133-3790

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Peralta de la Sal
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© and e-mail: