Molens in Altoaragón

Miraval


Miraval staat op geen enkele recente kaart. Rij vanaf L'Ainsa noordwaarts tot waar de Dolmen de Tella aangeduid staat. Neem de smalle slingerweg en laat de wagen achter juist onder Cortalaviña waar de grintweg naar Estaronillo start.
Wandel de weg af. Waar het grint eindelijk beneden bij de rivier komt, ligt Miraval: twee kleine en één groter gebouw. Zoek je weg langs de rivier. Er is een brug (waar ook het oude, kortere, pad voor de terugweg begint).
De molen ligt op de Río Yaga.

Alle illustraties: maart 2001

 
De tekenen spreken klaar en duidelijk: we staan voor een molen - tweede verblijf. Het volstaat om de pik-nik tafels te bestuderen voor een goed overzicht van de verschillende molenstenen. Ik weet niet zeker hoe de plaats er vroeger uit zag. Aan de rivier is een blinde uitlaat met daarachter iets dat waarschijnlijk dient voor afvalwater-opvang. Als dit de cárcavo  was, dan is er niets meer over van de oude molen. Maar misschien staat het nieuwe gebouwtje wel op de plaats van de oude molen? En dan zou de cárcavo wel het uiteinde van een lang drainage-kanaal kunnen zijn?
Misschien kunnen we dat ooit nog eens uitvissen.