Molens in Altoaragón - harinero, central eléctrica

Javierregay

Javierregay is een dorp in the Jacetania region op de rechter oever van de río Aragón Subordán. In Puente la Reina de Jaca de weg naar Hecho en Ansó nemen (A-176). Je bereikt al snel Javierregay. Rijd het dorp niet in. Blijf op de hoofdweg en rijd voorbij het dorp tot waar er links een brug over de rivier is (ca km 6.5). Steek de brug over, vind een plekje voor je voertuig en loop naar links.

Foto's: 02.i.2016

(1) Overzicht van de constructie; vlnr centrale, bloemmolen, woonst?

Oude kaarten van het Instituto Geográfico Nacio­nal van Spanje (ed. 1952) geven de construc­tie het bijschrift Fabrica de luz y Molino. Het geheel be­staat uit drie delen die tegen elkaar gebouwd zijn, maar de verschillende geveldelen zijn niet in ver­band gebouwd. Let op de duidelijke vertikale naden (1, 6).
De meest linkse sectie was afgesloten en dient nu wellicht als vacantiehuis. Ik vermoed dat dit de electriciteitscentrale was. In het midden was de graanmolen (7). Het onderdeel rechts kan gediend hebben als woonhuis; we hebben tussen het puin niets gevonden dat te maken had met het molen­bedrijf.

(2) Samengestelde steen, ∅ 140 cm.
(3) Oudere monoliet, ∅ 140 cm.

Buiten liggen voor het gebouw nog enkele arte­facten die herinneren aan de bedrijvigheid van weleer: een tuintafel gemaakt met een samen­gestelde molensteen (2), een dorpel gemaakt van een oudere momnoliet (3), en het oude waterwiel (1). Beide stenen en het wiel hebben dezelfde diameter: 140 cm, hetgeen meer is dan de meeste stenen in de wijde streek. Die meten doorgaans 130 cm (in het buurdorp Embún is de ∅ zelfs nog groter met 146 cm).
De cárcavo opent in de zuidelijke wand van de molen (4). De ruimte loopt van noord naar zuid onder het gebouw en is leeg, op het einde van de drukpijp na (5).

De graanmolen is leeg. We vinden er alleen een lage bancada met een ligger steen er nog op (7). Het is opmerkelijk dat de treedjes die naar een verdieping leiden de waterweg lijken te blokkeren (8).

(4) Zuidwand van de molen met de cárcavo en het restitutiekanaal; voorgevel is rechts.

(5) Cárcavo met het einde van de drukpijp achteraan.

(6) Links: wellicht de centrale; rechts: de voormalige graanmolen (harinero).

(7) De voormalige graanmolen met een samemngestelde steen, ∅ 140 cm.

(8) Trapje naar een verdieping die verdwenen is.

(9) Enkele oude isolatoren.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Javierregay
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: