Molens in Alto Aragón - harinero

Igriés

Igriés is een dorp gesitueerd in de Hoya de Huesca streek ten noorden van Huesca stad. Uit Huesca naar het noorden rijden richting Sabiñanigo op de Autovía Mudéjar (A23, E7). Verlaat de snelweg aan km 368 (Igriés) en neem de nationale weg N-330 naar het noorden. Rechtdoor waar Campamento militar is aangeduid. Ongeveer een halve km verderop, vind je enkele vervallen gebouwen op de hoek van een grintweg naar rechts. Rij hier naar de oeverwal van de Isuela rivier. Van hieruit zie je wellicht de molen al (1). Loop het karrespoor af, steek de rivier over en loop dan naar rechts. De molen is bekend onder de naam Molino Malene.

Foto's: 14.VIII.2014

(1) De Molino Malene in zijn omgeving.

De eigenlijke molen is slechts een klein deel van een grote constructie. Het is de sectie aan de linker kant van het gebouw (1), waar het dak een beetje lager is dan de rest. De verhoudingen zijn ook goed te zien in (5).
De molen heeft geen eigen ingang en is enkel toe­gankelijk vanuit het andere gebouw. Er zijn maar twee kleine ramen: één boven de cárcavo (links in 1) en een ander, nog kleiner, in de zijmuur (5).

(2) De wand van de molenvijver is gebouwd met grote gekapte stenen.

We konden niet binnen in het gebouw en er was ook geen mogelijkheid om naar binnen te kijken. We weten daardoor niet of er nog iets van de oude apparatuur aanwezig is. De cárcavo (4) is echter leeg, en we nemen aan, de ruimte binnen ook.
We hebben ook geen sporen gevonden van de vroegere activiteiten, op een gepensioneerde steen na met een diameter van 130cm (3). De steen draagt een scherpsel van gebogen groeven, net als de meeste oude stenen in de wijde omgeving.

(3) Molensteen met een gebogen scherpsel.
(4) De cárcavo zonder resten van de molen.

(5) Achterkant van de molen bij de smalle kant van de vijver.

(6) De voormalige molenvijver gezien vanaf de achterkant van de molen.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Igriés - Molino Malene
Inleiding
Leer hoe ene molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: