Molens in Altoaragón
harinero, central eléctrica, aceitero, batán

Guaso

Guaso bereik je gemakkelijk vanuit L'Ainsa waar je start aan de wegwijzer naar Guaso. Je verlaat de bebouwing, kruist de Río Ena en bereikt dan een groepje huizen aan de voet van een hoger plateau. Hier rechts af naar de Río Ara. De weg wordt smal en draait een eind verder scherp naar links. Kort hierna neem je de rechtse tak die af daalt in de vlakte van de rivier. Tijd om de wagen te parkeren. Loop de weg verder af en je bereikt vrij snel de markeringen van het lokale PR-wandelpad (geel-wit). Volg dit pad naar het westen. Je zal langs irrigatie- en drainagekanalen lopen en eerst bij de batán, dan de nieuwe centrale en tenslotte het hoofdgebouw van de molen komen.

Foto's: V.2001, VIII.2006, XII.2007

 
 
(21) (22)
Vollemolens zijn veel vroeger gesneuveld dan de andere —ze konden niet zo gemakkelijk hun activiteit veranderen als de graanmolens. Bijna alle zijn al lang geleden verdwenen.

De batán van Lacort werd uiteindelijk wel gered (bijna te laat, en maar weinig originele delen werden bewaard) en verplaatst naar Fiscal.

De batán van Guaso is gereduceerd tot niet meer dan enkele schamele stukjes muur. De grootste muur staat parallel aan de waterstroom, hetgeen typisch is voor een vollemolen. Anders dan de overige molens in de streek heeft een vollemolen een vertikaal wiel op een as die door de muur zit (zie Lacort).

(23)
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Pad: Home / Altoaragón: oude watermolens