Molens in Altoaragón - serrería de maderas

Gistain - Chistau

Gistain - Chistau ligt in een vallei met dezelfde naam. Rijd vanaf L'Ainsa naar Bielsa en de Franse grens. Rechtsaf in Salinas de Sin en dan de wegwijzers volgen naar Plan, dan San Juan de Plan en daarna Gistain. Parkeer de wagen in (of iets voor) de eerste haarspeld-bocht bij de afslag naar Viados. Wandel van hieruit naar het noorden (naar Viados) tot je de constructie vindt aan je rechterkant. Je kan de zagerij ook bezoeken terwijl je van de harinero naar de wagen terug wandelt langs de weg.
De molen krijgt water van de Río Cinqueta.

Foto's: 06.XI.2001

 
 
Voorkant van de zagerij Interieur
De zaag-molen is heel eenvoudig gebouwd. De voorkant en één zijwand zijn open voor een goede toegankelijkheid. De aandrijfmotor ligt tegen de noordelijke zijwand en de achterzijde is een blinde muur tegen de rivier. De constructie is uitgevoerd met vrij recente materialen (beton en uralita) en ik zie de zagerij heel snel in volle bedrijf op voorwaarde dat de wateraanvoer kan hersteld worden. De zagerij betrekt zijn water van dezelfde inlaat als de harinero. Het water passeert de bloem-molen en duikt dan in een ondergronds kanaal onder de weiden. Vlakbij de zagerij komt het kanaal weer aan de oppervlakte. Het water stroomt dan onder de weg en komt aan in een kleine voorraadbuffer van waaruit het naar het wiel valt.
 
1- Ondergronds
aanvoerkanaal.
2- Water valt erg diep. 3- Aandrijfwiel met klep 4- Transmissie as
 
De eerste foto (1-) toont waar het aanvoerkanaal aan de oppervlakte komt. De harinero is zichtbaar achteraan. De stroom draait rechts op de voorgrond, kruist de weg an bereikt dan een kleine verbreding die dienst doet als buffer (embalse - cubo).
Het wiel zit ongeveer 4 meter onder het straat niveau (2-). Bemerk de klep (3-) achter het rad. Door de hoge waterkolom zal het water met een sterke straal tegen het wiel spuiten.
In de kelder onder een deel van de werkplaats bevindt zich een lange as (4-). Deze is direct bevestigd aan de as van het aandrijfwiel. Op die as vinden we enkele wielen bedoeld voor riemen die de eigenlijke zaag aandrijven. Een mooi ontwerp, nergens ingewikkelder dan strikt nodig.
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens