Bernardo Molens in Altoaragón - harinero

Escuaín


Escuaín is een welbekend startpunt voor adrenaline excursies. Het kan er druk zijn tijdens zomerweekends. Maar zelfs dan ben je bijna zeker alleen bij de molen. Neem van L'Ainsa de weg naar Frankrijk. Links in Escalona en direct rechts waar verschillende dorpen uit de Valle de Puértolas aangewezen staan. Voorbij Belsierre leidt een lange, smalle kronkelende weg naar Puértolas. Daar voorbij en de rechtse afsplitsing kiezen. Je rondt de basis van de Castillo Mayor en bereikt uiteindelijk Escuaín. Parkeer de wagen.
Begin het pad naar Cuello Viceto tot het een barranco kruist. Volg die omlaag tot je op de molenresten stuit. De molen staat op geen enkele recente kaart. Het is dank zij een vriend uit L'Ainsa die zo vriendelijk was om er ons heen te brengen, dat we die molen in onze catalogus kunnen opnemen.

Foto's: 19.VIII.2003


Overzicht van de site richting barranco
van Escuaín weg kijkend
Vanaf de afvoer richting Escuaín
 
De tand des tijds heeft doorgebeten. Alleen de basis van de constructie heeft het overleefd: de boog van de cárcavo die vooruit steekt in de barranco. Was het niet van de molenstenen, het zou niet eens meer opvallen. Als je wat grondiger kijkt, kan je ook nog het patroon van enkele oude muren vinden en sporen van het aanvoerkanaal. Een van de molenstenen draagt hetzelfde richelpatroon dat we gezien hebben in verschillende andere molens zoals Aso de Sobremonte, Sarvisé, Allué en andere.

De cárcavo is vrij ruim en zorgvuldig gebouwd waarbij handig gebruik gemaakt is van rotsblokken die al op de juiste plek rustten.

 

 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens