Bernardo Molens in Altoaragón - harinero

Arro


Arro ligt 10 km van L'Ainsa op de weg naar Campo. Je vind de molen ongeveer 1 km voor het dorp. De cirkel op de kaart geeft aan waar. Kaart 212 van het Spaanse Instituto Geográfico y Catastral (2a edición 1952) suggereert dat de molen langs de Río Lanata ligt. Dit is fout. De molen bevindt zich op hetzelfde beekje als het vroegere kuuroord van Arro (baños op de kaart: een ander schromelijk verwaarloosd aspect van Aragóns verleden.)

Alle illustraties : 21.XII.1998


Het gebouw ziet er nog vrij stevig uit. Het dak van het bijgebouw is hersteld. Binnen liggen er enkele paardetuigen. Helaas is het net de molen die ingestort is. De muren zijn weg, net als alle voorwerpen en toestellen.

De cárcavo opent met een mooie, stevige boog. Het dak ervan is zeer dik en het metselwerk is volledig te vertrouwen. Een smalle strook is dunner en vertoont openingen voor de assen en regelstaven.

uitvoer van de cárcavo
onder de ingestorte werkruimte
In de cárcavo

 
We hebben gezocht naar een waterbekken en een aanvoerkanaal. Dat leverde sporen op van een canal, hier en daar wat breder, maar geen azud, en geen duidelijke balsa, noch cubo. Het meeste is door de rivier meegenomen. De westelijke muur is ondermijnd en de toekomst van de molen van Arro zou wel eens erg kort kunnen zijn.
 

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens