Molens in Alto Aragón - harinero, aceitero

Arén

Arén vind je langs de weg tussen Viella, of Pont de Suert, en Lerida. Vanuit het zuiden (zeg maar Puente Montañana) zie je eerst een afslag naar links naar het dorp van Arén. Minder dan een halve km verder naar het noorden is er aan de rechterkant een groepje gebouwen. Naast de eerste constructie (een farmacie toen wij daar waren) vertrekt een grintweg die naar de molen leidt op ongeveer 300m. Er staat een mooie boom schaduw te werpen.
De molen kreeg water van de Río Noguera Ribagorzana.

Het dorp zelf is zeker een bezoek waard voor zijn museum en de Ruta de los Dinosaurios.

Foto's: 03.XI.2010

Dit was naar verluidt de grootste molen ooit in Alto Aragón () en tegenwoordig gereduceerd tot puin tussen hoog opgeschoten bomen. Sommige stukken muur bleven overeind en zo kunnen we toch nog een beetje van de indeling begrijpen.
Pallaruelo () wijdt behoorlijk veel aandacht aan deze plek, maar zwijgt over de tekeningen op de voorgevel. Ze zijn nochtans zowat het meest opvallende dat de tijd weerstond en ze moeten toendertijd (1994) veel duidelijker geweest zijn.

(1) Gevel van de molen van Arén — Let op de verbleekte figuren naast de deur.
(2) Op de voorgevel: tekeningen van molenstenen met pandscherpsel. Groter beeld

(3) Een van de inlaten
(4) Isolatoren; de molen was ook centrale
Dit is geen gemakkelijke plek en het is wellicht best om te beginnen met een wandelingetje er omheen.

Naar links om de hoek tref je eerst de resten van het kanaal. Dat mondt uit in enkele kleine vergaar­bek­kens (3). Die openen in een soort kelder onder de gang die de deuren (1) en (7) verbindt. Oorspronke­lijk voerden holle houten balken het water door die ruimte tot aan de wielen (6) in de graanmolen (5). Goed te vergelijken met de open kanalen van Ainielle, La Cabezonada en Alins, maar dan in de kelder in plaats van buiten.

(5) Het graanmolengedeelte
Enkele passen verder zie je isolatoren en bevesti­gingspunten (4). Het zijn resten van toen de molen het dorp van electriciteit voorzag. Ga door en glip langs de muur binnen in de vroegere oliemolen (9-12) waar enkele balken en containers onder de bramen op je wachten.
De korenmolen (5) ligt verborgen achter de muur en het lover in de rechterhelft van (1). Merk op dat het venster en de deur die je aan de binnenkant (5) ziet, niet zichtbaar zijn in (1)!
(6) Een koppel stenen in (5)
(7) Deur tussen gang en aceitero
(8) Wanden staan los van elkaar

(9)
(10)

(11)
(12)

Pallaruelo Campo, Severino —1994— Los Molinos del Altoaragón.
Instituto de Estudios Altoaragoneses (Diputación de Huesca)
ISBN: 84-8127-013-X

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Arén
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: