Molens in Alto Aragón — molino aceitero

Las Almunias de Rodellar

Las Almunias de Rodellar ligt net ten zuiden van Rodellar, een van de populaire plekken in de Sierra de Guara. Je moet het op elke kaart van de streek kunnen vinden. Laat de wagen in Almunias. Loop de weg af richting Pedruel. Bij de rivier gekomen (ong. 1 km), het spoor naar links, naar het zuiden, volgen. Uitkijken voor een kleine constructie aan de voet van de heuvels. De roestige pers verraadt de plaats van de oliemolen.

Foto's: iii.2000

(1) De oliemolen van Las Almunias de Rodellar in het landschap.

(2) De oliemolen: de schroef van de pers net zichtbaar achter de ingang.

(3) Links: opslag voor verse olijven — Rechts: net zichtbaar, de top van de schroef van de pers.

(4) Basis van de pers (regaifa)
met opvangvat voor verse olie
De molen is erg vervallen; het dak is ingestort en alleen de buitenmuren staan nog overeind. De inhoud is nauwelijks zichtbaar onder de struiken en het puin. Sommige elementen van de inrichting zijn echter nog steeds te herkennen.

De pers bevindt zich tegenover de ingang (2). Het is een gietijzeren pers, een type dat in de 2e helft van de 19e eeuw een populaire vervanger werd voor de veel grotere hefboom persen (bv. Castarlenas) en de compactere typen met houtschroef (bv. Sieste). Soortgelijke exemplaren werden onder meer gevonden in Mipanas en La Muela.

Naast de bodemplaat van de pers (regaifa) is een vat uitgegraven, bekleed met witte tegels (4). Het ving het olie / watermengsel op dat later in stenen decanteervaten zou worden gescheiden.

Tegen de binnenkant van de voorgevel, naast de ingang (links in 3) leunen twee of drie containers (5, algorines) waar verse olijven werden opgeslagen in afwachting van hun verwerking. In sommige molens hadden sommige telers hun eigen algorín die dan werd gemarkeerd met een tegel met de naam van de eigenaar (bv. Castilsabás).

(5) Opslag voor olijven die wachten op verwerking.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Las Almunias de Rodellar
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: