Molens in Alto Aragón — central eléctrica

Aineto

Ainetos molen ligt ten zuiden van Sabiñanigo in de vallei van de Río Guarga.
Rij uit Sabiñanigo zuid naar Huesca. Links voorbij Lanave richting Boltaña. Na enige tijd vind je de molino de Escartín rechts naast de weg. De molen van Aineto vind je iets vroeger aan de overzijde van de rivier.
Van uit Boltaña de Río Ara kruisen en de weg nemen naar Lanave. Het is een lange bochtige weg door mooi wild landschap. Na zo'n 20 km passeer je de afslag naar Matidero. Nagenoeg even veel kms verder kom je aan de molen van Escartín (links naast de weg). Je treft de molino de Aineto wat verder.

Foto's: 10.IV.2007, 27.VI.2007

(1) Molino de Aineto (witte pijl).
De weg is smal maar er is geschikte parkeer­plaats niet te ver weg. Als je de zelfde plek kiest als ikzelf zul je het aanvoerkanaal opmerken waar het de Barranco de Fuenmayor kruist aan de overkant van de Río Guarga (11).

Tegenover de molen (1) zijn er trappen die de afdaling naar de rivier gemakkelijker maken. Dan moet je die nog kruisen natuurlijk.

De molino is een eerder kleine constructie gedomi­neerd door een vijver met stevige wanden (blauwe pijl, 1). Het dak is bezweken onder de jaren en heeft in zijn val alle binnenmuren meegesleurd (3-5).

(2) Molen met vijver; pijl wijst plek van foto 12.
(3) Isolatoren op binnenmuur.

(4) Ingang geeft uit op het westen.
(5) Luchtig interieur.

De deur is geblokkeerd door al de rommel maar gelukkig was de weg via het raam nog vrij. De ruimte moet verdeeld geweest zijn in drie, misschien vier kamers. Eén van de kamers bevatte wellicht de generator (6). Een paneel met meters en regelaars hangt nog aan de muur (7, 9). De muur rechts in (6) is dezelfde die zichtbaar is links in (8).
Lijnen duiken op achter dit paneel (6) en lopen naar de andere kamer waar zich een groot schakel­bord bevindt (8, 10). Van hieruit worden de draden over verschillende rijen isolatoren (3) langs de binnenmuur omhoog geleid om het gebouw te verlaten via de muur die op het zuiden en de molen­vijver uitkijkt. In de uitlaat van de vijver (12) is een wijde buis gemonteerd: dit geeft aan dat een turbine werd gebruikt.

(6) generatorkamer.
(7) regelaar met Engels opschrift.
(8) schakelbord.

(9) meters in de generatorkamer.
Oude kaarten tonen een uitgebreid net van leidingen. Maar omdat deze molen ook verbonden was met die van Escartín is het moeilijk om te zien welke molen welk dorpen bediende. Er lopen directe lijnen naar Aineto, Solanilla (de molen van Solanilla) en Abellada in het zuiden. Het net over Escartín bereikte Villacampa, Gillué, Secorún, Cañardo en Matidero (de molen van Matidero).

(10) schakelpaneel.
(11) aanvoerkanaal.
(12) uitlaat van molenvijver.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Aineto
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: