Molens in Altoaragón - harinero, central eléctrica

Acumuer

Acumuer ligt diep in de vallei met dezelfde naam. Op de hoofdweg tussen Sabiñánigo en Biescas neem je de afslag naar Larrés en het Museo del dibujo. In Larrés links en onder het dorp rijden. Je komt nu in de vallei van de Rio Aurín. Je zal verschillende boorputten voor gas passeren, na enige tijd de rivier oversteken en uiteindelijk Acumuer bereiken. Voorzichtig voor putten in de weg! Laat de wagen in de voorlaatste haarspeld vóór het dorp. Let er op dat je de piste niet blokkeert. Wandel de grintweg op. Wat verder kruis je de GR. Volg die en daal af in de rivierbedding. Loop nu stroomopwaarts tot je de molen vindt.

Foto's: III.2000 en 20.III.2002

 
Voorgevel met uitlaat en rechtse cárcavo Binnen of buiten maakt niet veel uit.
De molen ligt op een laag platform in de bedding zelf van de Rio Aurín. Dikke muren achter de molen moeten deze tegen de furie van de stroom met drijfhout en rotsen beschermen. Die veiligheidsdammen zijn echter al gescheurd en half bedolven onder kanjers van bomen. Eén of andere dag wordt alles, molen inclusief, wel eens meegesleurd.

De voorgevel draagt een jaartal - 1763 - boven de ingang. De waterafvoer ligt rechts. Twee cárcavos geven uit in dezelfde uitlaat. Ze zijn zeer diep want ze lopen door tot de achterwand van het gebouw. De linkse cárcavo is voor de generator.

Verschillende oude spullen liggen nog verspreid over de vloer. De rode pijl toont de twee stenen van de graanmolen. De gele pijl wijst naar de turbine van de centrale en de blauwe geeft de buis aan die de turbine voedt.

Merk op hoe beide stromen elkaar kruisen. Het water voor de harinero komt van rechts uit de balse en stroomt naar links. Het water voor de centrale komt van achter ons, loopt door de turbine en wordt dan links afgevoerd.

 
Cárcavo met metalen wiel en botana Balsa achter de molen - persoon toont de diepte
 
Alleen de cárcavo van de graan molen in toegankelijk. De andere opening is grotendeels verborgen achter puin. We vonden er fijn metselwerk en een metalen rodete en dito botana. De balsa leunt tegen de achterste muur van de molen. Het diepste punt bij de saetín is ongeveer twee meter. Eén van de wanden is een verlengstuk van de achtermuur. De andere wand, loodrecht op de eerste, loopt evenwijdig aan de rivier. Het aanvoerkanaal komt binnen aan het verste eind van deze muur. Van dat kanaal zijn alleen de laatste meters bewaard. De rest is door de rivier afgekalfd.
De turbine is een nummer 156. De andere kant draagt de tekst La Electricidad S.A. Sabadell.

De waterwerken van de electriciteits centrale zijn indrukwekkend. Heel jammer dat niemand er zich nog om bekommert. Het water komt niet uit de rivier, maar van een klein zijwatertje hoog op de rechter oever. Er blijft maar weinig meer over van het opvangpunt, want men bestond het om er een nieuwe onderhoudsweg plompverloren doorheen te trekken.

De turbine
 
Opvangpunt van water voor centrale Eerste deel van kanaal is afgedekt
 
Het grootste deel van de rest van het kanaal bestaat nog en is uiterst goed aangelegd. Het begin is afgedekt met platte stenen waardoor het geen last heeft van neervallend puin.

Verschillende honderde meters verder duikt het kanaal onder het oude pad (van het dorp naar de weiden) en loopt uit in een diep reservoir (cubo).
Een buis voert het water omlaag naar de turbine.

Kanaal met buis een rivier achteraan
Kanaal duikt onder pad en eindigt in cubo (left) Cubo hoog boven de molen
Een buis voert het water naar de turbine.
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Litteratuur en weblinks 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens