Dieren in de reclame — Vleermuis
Vleermuizen vormen de orde van de Chiroptera die de tweede grootste orde van zoogdieren is met meer dan 900 soorten. Ze kunnen wereldwijd gevonden worden in tro­pische en gematigde streken. Hoe algemeen en wijd ver­breid vleermuizen ook mogen zijn, tekstschrijvers houden er niet van. We hebben maar drie voorbeelden.

Op een of andere manier hebben de dieren iets te maken met golven en echo's. Wat precies, blijkt niet helemaal duidelijk. Ze navigeren in het duister van de nacht en daar­om worden ze altijd op een donkere achtergrond getoond.

© 
eerste publicatie: viii.2020

(1) 2003 – Natuurlijke eenvoud — niveau– & stromingscontrole
(2) 200? – Van gelijkspanning tot licht — signaalgeneratoren
(3) 2006 – Veilig door de nacht — auto met nachtzicht

Laat ons beginnen
met de reclame (1) waar de tekstschrijver wellicht best begreep hoe vleermuizen werken. Het is een reclame voor ultrasone en radarsystemen gebruikt voor de controle van peil en doorstroming in de industrie. De toestellen zenden pulsen uit en luisteren naar de echo, precies zoals vleermuizen dat doen. In dat opzicht een goede keuze, maar zou het niet beter geweest zijn om een soort te kiezen die hetzelfde doet in een aquatisch milieu, een dolfijn misschien ? ()

De reclame komt met het opschrift natuurlijke eenvoud en in de eerste regel benadrukken ze de gebruiksvriendelijkheid van hun apparaten. Dan volgt er een lange tekst met woorden als intuitief, eenvoudig, efficiënt, en van nature. Ze sluiten af met … Wat is er meer natuurlijk? Wat een vleermuis kan zonder moeite, kunnen wij nu ook net zo gemakkelijk dank zij het juiste toestel. Het is duidelijk een variante van het bekende Geleerd van Moeder Natuur thema.

Onze tweede reclame
(2) komt van een leverancier van testapparatuur —signaal genera­toren— en de vleermuis wordt getoond samen met wat golfvormen en een schotelantenne. Net als in het vorige geval fungeert de vleermuis als een natuurlijk golfbron en wordt verder niet meer vermeld in de lange tekst. Uit de reclame leren we ook het motto van het bedrijf : Listen to the future. Geen idee wat dat mag betekenen.

U baant zich
veilig een weg door de nacht zegt advertentie (3) voor een auto met Night Vision. De reclame verscheen in verschillende versies, tot 4 pagina's lang, maar hier beperken we ons tot de compacte vorm : één blad met de essentiële elementen, de auto, het scherm, de vleermuis.

Het verhaal begint goed met een rij van golffronten die van het dier naar de auto lopen. Dit is correct want om 's nachts te kunnen zien zenden vleermuizen, actief, golven uit : ultrasone pulsen voor hun echolocatie. Het systeem van de wagen … maakt gebruik van een infrarood­camera die in het donker een zone tot driehonderd meter voor de wagen permanent afspeurt. … waarop alle voorwerpen oplichten die warmte uitstralen. Het gaat duidelijk om een passief systeem dat werkt in een volledig ander frekwentiebereik — vleermuizen opereren in het Khz bereik, terwijl infrarood in de THz frequenties zit, dat is 10³ versus 10¹².

Vleermuizen zijn duidelijk niet de beste keuze als natuurlijke tegenhanger van hun system. Sommige slangen, vissen, en kikkers kunnen infrarood waarnemen en zouden een betere keuze geweest zijn. Maar misschien willen automerken niet met deze diergroepen in verband gebracht worden.

 We hebben verschillende reclames met dolfijnen en de kenmerken die tekstschrijvers het meest aanspreken zijn intelligentie, communicatie, en vrijheid. Echolocatie komt maar voor in één reclame uit 2001, over sensoren.

Home / Dieren in de reclame / Vleermuizen