Mills in Alto Aragón - harinero, central eléctrica

Yésero

Yésero ligt op de weg van Biescas naar Torla en het bekende Ordesa Nationaal Park. Rij door de Tunél de Gavín en parkeer de wagen in de Barranco del Infierno voor de afslag naar Yésero.
De molen bevindt zich op de linkeroever in de diepte.

Foto's: I.1998, XII.2003

De molen van Yésero met de Río Sía en de Puerto de Cotefablo in de achtergrond. De brug leidt naar het dorp van Yésero achter de weiden rechts. De Barranco del Diablo komt van links.

De buitenmuren staan er nog, maar het dak bezweek en rustte in 1998 op de vloer van de eerste verdieping. Deze sneuvelde nadien onder het extra gewicht, waardoor de werkvloer nu onder het puin bedolven ligt.

Het waterreservoir ligt naast de molen en er iets boven. De voet ligt op dezelfde hoogte als de bovenverdieping van de molen. De diameter is ongeveer 4 m en met een diepte van 6 m is het embalse en cubo ineen. De dikke wanden zijn gebouwd met modder, rotsen en bakstenen. Het water stortte meer dan 5 m omlaag voor het de rueda aandreef.

De balsa wordt gevoed door twee aanvoerkanalen. Het eerste, smal en ondiep, komt van de Barranco del Infierno en ligt nu gedeeltelijk begraven onder de fundamenten van de verbrede weg. Het tweede kanaal is veel groter en loopt langs de Río Sía. Het aftappunt konden we helaas niet vinden.
Beide kanalen openen op hetzelfde punt in de embalse. Daar bevindt zich een klep en een raster. Het reservoir vertoont twee uitlaten, één voor elke turbine. De buis voor de electriciteits centrale is zichtbaar in de hoek bij de ingang van de molen.

Voor het dak neer kwam was de werkplaats wel verwaarloosd en vuil, maar toch een bezoekje waard vanwege de apparatuur. De molenstenen lagen bij de muur naar de embalse gericht (rechts op de foto). Het wiel in het midden dient om de turbine te regelen.
De kast in de diepte is een buil-machine. Een graanzifter stond dichter bij de deur en was in 2003 het enige stuk dat niet door het dak geplet was. De cilinder was wel al grotendeels weggevreten door roest. In de molen San Marco in Castillazuelo vind je andere exemplaren van beide machines.

werkplaats met cabra,
regulador en buil-machine
graanzifter
met opschriften N°1 en 380 V

achtkantige guardapolvo (steenkist)
turbine voor de molenstenen

buil-machine
turbine voor de krachtcentrale

De generator voor de electriciteit was afgescheiden van de rest met een dunne muur. Ten tijde van ons bezoek bevatte de kleine ruimte alleen nog de turbine. Al de gebruikelijke apparatuur was verwijderd; er restten alleen nog enkele bouten en isolatoren.
Beide turbines hadden hun eigen afvoer. De cárcavo van de krachtcentrale opent rechtstreeks in de Río Sía. Het water van de graanmolen werd afgevoerd door een ruime tunnel onder de vloer naar een uitlaat in de tegenover liggende muur. Daarna leidde een kanaal naar de Barranco del Infierno.

graanmolen
met grua (kraan)
afloop van de graanmolen
de schouw zegt Año 1943

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Yésero
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en web-sites
© en e-mail: