Molens in Alto Aragón – harinero

Morillo de Liena

Morillo de Liena is een dorp gelegen aan het kruispunt waar de hoofdweg tussen Graus en Valle de Benasque samen komt met de weg uit L'Ainsa naar Campo. De molen ligt tussen de weg (met veel verkeer) en de río Ésera en wordt best bereikt vanaf de área deportiva beneden in de rivierbedding. Naast de bushalte leidt een weg omlaag er naartoe. Maar het is beter om het pad af te wandelen dat begint aan de pikniktafel (1) enkele meters ten noorden van de bushalte.

Foto's: molen: 27.xii.2015, kanaal: 14.vii.2021

(1) Molensteentafel vlak naast de hoofdweg.
Aan het begin van dat pad naar beneden leidt naar de área deportiva is er een kleine ruimte vrij gemaakt voor een afgedankte molensteen die dienst mag doen als pikniktafel (1).

De steen vertoont een soort zwaaischepsel dat een beetje onhandig versterkt is, wellicht om het authentieker te doen lijken. De steen is eerder klein met een diameter van slechts 90 cm. Ik ben er niet zeker van dat de steen afkomstig is uit de molen die we nu bezoeken (2). Molens van die grootte en met altijd voldoende water ter beschikking hebben doorgaans stenen van ∅ 130 cm.

(2) De vroegere molen.

De molen (2) is een groot gebouw, goed bewaard en met alle ingangen zorgvuldig afgesloten. We moeten ons daardoor beperken tot hetgeen van buitenaf zichtbaar is.
Er is één enkele smalle en zeer hoge cárcavo (3) in het meest links deel van het gebouw (2). Een kort restitutiekanaal draait direct af en loopt uit in de rivier.

(3) Uitlaat van cárcavo met restitutiekanaall.
(4) Nieuwe buis met vroegere inlaat.

Aan de achterkant (de noordkant, 4) voert een wijde buis het gebouw in. De buis betekent dat er binnen ongetwijfeld apparatuur staat, maar we konden niet uitmaken wat precies. Aan de buiten­kant waren er geen aanduidingen (firma­namen, contact informatie, etc.) die er op konden wijzen waarvoor de plaats nu gebruikt wordt.
De buis wordt beschermd door een traliewerk (5) aan het einde van het kanaal (6), dat breed is, en diep, en in goede conditie. Er is geen molenvijver want de río Ésera voert altijd genoeg water waar­door opslag om droge periodes te overbruggen niet nodig is. Het aftappunt is bijna 1 km terug naar het noorden.

(5) Einde van het kanaal met overloop (rechts).

(6) Diep en breed kanaal in goede conditie.

(7) Latei van klein raam met oude isolatoren.
(8) Resten van een horizontaal wiel.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Morillo de Liena
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: