Molens in Alto Aragón — harinero

Matidero

Matidero ligt ten westen van Boltaña in de Sierra de Aineto in de grenszone van de Sobrarbe en de Serrablo streek. Vanuit Boltaña kruis je de Río Ara en neemt de weg naar Lanave. Na ongeveer 20 km you'll bereik je de 31 km paal met een ietsje eerder links een poort en een bord dat naar Matidero wijst. Laat de wagen achter en volg de private weg tot je het dorp bereikt na een tweetal km.

Foto's: 03.I.2007

(1) Positie van de molen (witte pijl) t.o.v. het dorp van Matidero (zwarte pijl)

Verlaat de verharde weg waar die links weg draait het dorp in. Ga rechtdoor en volg het spoor dat de vallei in loopt en linksom draait achter het dorp. Het spoor dooft uiteindelijk uit op een vlak terrein. Loop naar het westen tot aan een riviertje. Dit is de Río Alcanadre — Het beekje vlakbij de poort was dat ook. Het rijspoor duikt weer op, volgt een tijdje de rivier en draait dan naar rechts om het water over te steken (2).
Grote blokken en netjes gestapelde rotsen zijn wellicht resten van de dam (2, 3). Oude kaarten tonen hier een meertje. Volg de rechter oever en zoek het oude kanaal dat water aanvoerde (4). Op verschillende plekken is het nog duidelijk herkenbaar tussen de bomen. De molen is nabij.
Je kan ook de piste volgen. Die stijgt zachtjes boven de dalbodem en draait plots scherp naar rechts. Hier moet je het bos induiken om weer bij het water te komen. De molen ligt net onder een bank van puddingsteen.

(2) Resten van de dam (azud)
(3) Resten van de dam (azud)

De molen van Matidero is de eerste molen op de nog piepjonge Río Alcanadre — De tweede ligt in Bara. Alleen de voet van de muren staat nog recht. De grootte van de bomen binnen de muren doet vermoeden dat de molen zeker sinds verschillende decennia buiten dienst is.
Een molensteen ligt verborgen onder een omgevallen boom (6, 7). Een tweede — ouder en een lokaal product — ligt enkele meters verwijderd van wat ooit de ingang was (8, 9). Sommige stenen van de deurpost zijn nog goed herkenbaar (10, 11).

(4) Het aanvoerkanaal
(5) De mond van de cárcavo

(6)
(7)

(8)
(9)

(10)
(11)

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Matidero
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur; websites
© en e-mail: