Molens in Alto Aragón - aceitero

Loscertales

1891
Loscertales is een dorp in de buurt van Huesca — noord-oostelijk ervan. Vanuit Huesca neem je de weg naar Barbastro en Siétamo. Je passeert Quicena. Links af naar Lopor­zano en Bandalies. Blijf Bandalies volgen, daarna Sipán en uiteindelijk kom je in Loscer­tales. De molen ligt verborgen tussen de bomen en vlak bij de weg aan km 9 in de voor­laatste bocht voor het dorp. Je kan er ook naar toe lopen vanaf het dorpsplein.

Foto's: 24.V.2011

(1) Top van de molen met Loscertales in de achtergrond
(2) Ingang van de molino de Loscertales

(3) Overzicht vanaf de hoek in (1)
(4) Opslagplaats links; maalsteen rechts
De molen is een leeg karkas, maar toch nog inte­res­sant alleen al doordat maximaal gebruik is ge­maakt van de mogelijkheden van het terrein (1, 4, 7).
Even goed de moeite waard is de plek waar de olijven tot pasta werden gekneusd. Het centrale deel waar de steen zijn rondjes deed, is verhard met cement (6). Dan komt de randzone waar de smurrie werd verzameld en die zone is afgeboord met baksteentjes.

(5) Bovendorpel van de deur zegt Año D.? 1872
Er werd een kegelvormige steen gebruikt in plaats van de meer gebruikelijke ronde steen. Ze kwamen doorgaans per twee (bv. Torres del Obispo) of per drie (bv. El Grado), maar vermits ik geen spoor vond van meer, was hier wellicht alleen dit enige stuk. Tapse stenen hebben het voordeel dat er minder slip optreedt. Maar hoewel efficiënter zijn ze nooit goed in de streek doorgedrongen.

(6) Embalse met kegelvormige steen
(7) Oude bevestigingspunten van apparatuur

(8, 9) Twee soorten voorraadvaten

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Loscertales
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: