Molens in Altoaragón - harinero

Larrés: molino Entrapar

Larrés ligt in de vallei van de Río Aurín die uitmondt in de Río Gallego vlak bij Sabiñanigo. De molen (molino de Larrés op sommige recente kaarten) is echter veel dichter bij Cartirana en Sabiñanigo dan bij Larrés. Vanaf Sabiñanigo de N-260 nemen naar Biescas en Frankrijk. Er is een rotonde vlak vor de brug over de Río Aurín. Links af. Dit is een stuk van de oude weg naar Jaca. Na ongeveer 0.5 km zal de weg stijgen en naar links draaien. Op dat punt rechts af in een kleinere weg. Na ongeveer 100m stoppen en naar de rivier toe wandelen. De molen ligt verborgen tussen de bomen.

Foto's: 02.I.2012

(1) De molen is een leeg karkas.
De resten van de molen waren bijna onzichtbaar tussen de bomen en de struiken (vele met dorens). Alleen enkele van de buitenmuren stonden nog recht (1). Door de bramen konden we niet in de constructie binnen dringen om te zoeken resten van de vroegere activiteiten.
Uit de gaten in de wand kunnen we afleiden dat er twee verdiepingen waren. Wellicht woonde de molenaar (zoals gewoonlijk) boven en werd er gewerkt op het gelijkvloers.

(2) Uitlaten aan de voet van de muur naar het oosten gericht.
Aan de voet van de wand die naar het oosten kijkt (2) bevinden zicht twee uitlaten. Beide cárcavo's zijn vol met slib, maar het ziet er uit alsof er nog af en toe water passeert door de cárcavo dichtst bij de rivier (3 rechts).
Een wateras (arbol) uit hout en nog in vrij goede staat is zichtbaar in de cárcavo rechts (4). Ik weet niet zeker of er links ook nog een arbol is: het was niet mogelijk om dicht genoeg te komen wegens het slib.

(3) Twee cárcavo's

(4) De arbol (wateras) gemaakt uit hout rust in de cárcavo rechts (3).

(5) Start van het kanaal in de Río Aurín
Water voor de molen werd uit de Río Aurín getapt. De inlaat van het kanaal (5) ligt ongeveer 1 km stroomopwaarts van de positie van de molen. Het eerste stuk loopt nog in de bedding van de rivier en wordt gescheiden van de hoofd-ader door een dam opgeworpen met zand en stenen.
Later wordt het kanaal een brede en diepe gracht langs de dijk en opvalt in het landschap door de rossige kleur (6) van de biezen die er in groeien. Dit deel van het kanaal wordt wellicht nog gebruikt om de gazons, de groenten en bloembedden te be­vloeien (6). Het laatste stuk dat in de vijver uitloopt verkleint tot nauwelijks meer dan een goot (7).

(6) Kanaal gemakkelijk te herkennen aan het ros van de biezen.

(7) Het laatste stuk vlak voor de molenvijver.

(8) Inlaat van de molen in een hoek van de vijver.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / molino Entrapar in Larrés
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: