Molens in Altoaragón - harinero

Gistain - Chistau

Gistain - Chistau ligt in een vallei met dezelfde naam. Rijd vanaf L'Ainsa naar Bielsa en de Franse grens. Rechtsaf in Salinas de Sin en dan de wegwijzers volgen naar Plan, dan San Juan de Plan en daarna Gistain. Parkeer de wagen in (of iets voor) de eerste haarspeld-bocht bij de afslag naar Viados. Wandel van hieruit naar het noorden (naar Viados) tot je de constructie vindt aan je rechterkant. Je kan de zagerij ook bezoeken terwijl je van de harinero naar de wagen terug wandelt langs de weg.
De molen krijgt water van de Río Cinqueta.

Foto's: 06.XI.2001

 
 
Voorgevel van de molen Achtergevel met aanvoerkanaal
Het gebouw is in goede staat. Het gelijkvloers was stevig afgesloten. Gelukkig konden we toch binnengluren een besluiten dat de meeste instrumenten en apparatuur nog aanwezig is. De eerste verdieping was ingericht als woonruimte en heeft een aparte toegangsdeur achteraan. De water-opvang (presa) vonden we ongeveer 200 m stroomopwaarts in een bocht van de rivier. Tegen een grote rots in het midden is een lage betonnen azud gebouwd met openingen die wellicht bedoeld zijn voor palen waarmee de dam kon verhoogd worden. Een stevige boomstam is bevestigd vóór de dam en beschermt zo de inlaat tegen langsdrijvend materiaal.
 
Presa - water-inlaat Breed en ondiep aanvoerkanaal Uitlaat en begin van het
kanaal naar de zagerij
Vanaf de presa zoekt een breed en ondiep kanaal zijn weg naar de molen. Het laatste stuk is extra ingedamd om te vermijden dat het water naar de weiden ontsnapt (foto van de achtergevel). Daarna splitst het canal zich in een tak die naar de molen gaat en een by-pass. Beide stromen komen weer samen onder de molen. Op dit punt kon de molenaar het water aflaten naar de Río Cinqueta of het afleiden naar de zagerij verder stroomafwaarts.
 
Cárcavo In de cárcavo
De cárcavo is erg ruim en opent met een mooie puntige boog. (Bezoek een andere open cárcavo in Torrolluala) In de cárcavo vinden we een moderne turbine en tandwielen voor de apparatuur (generator en stenen) op het gelijkvloers.
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens