Molens in Altoaragón - harinero

Embún

Embún is gesitueerd in de Jacetania regio op de rechter oever van de río Aragón Subordán. In Puente la Reina de Jaca de weg nemen naar Hecho en Ansó (A-176). Na ruwweg 10 km bereik je een aftakking naar links, waar een pijl staat naar Embún. Dat is de ingang van het dorp. Blijf op de hoofdweg. Onmiddellijk na de afslag vind je een gebouw aan de rechterkant van de weg. Het volgende gebouw, minder dan 100 m verderop, is de Molino Nuevo (1) die gemakkelijk te herkennen is aan de steen in de tuin. Recente kaarten, als ze de molen al aangeven, plaatsen het symbool op de verkeerde plaats, nog verderop, ongeveer 250 m voorbij de afslag naar het dorp.

Foto's: 02.i.2016

(1) De Molino Nuevo, nieuwe molen, van Embún

(2)
In de kleine tuin naast het huis kan men een oude molensteen aantreffen (2). Het is een monoliet met een oud scherpselpatroon. De steen is aan de grote kant met een diameter van 146 cm. Door­gaans meten de stenen in de streek maar 130 cm. Let op de uitsparingen voor een vier-armige rijn. Andere vier-armige rijnen kan men vinden in Litera (∅ 130 cm) en in Mediano (∅ 150 cm).

Het is niet duidelijk of er nog wat overblijft van de installaties van de oude molen. De cáarcavo is nog open en voert nu het water af dat van het dak vloeit (4). We konden er helaas niet binnen kijken om the zien of er nog een wiel aanwezig is.

(3) Een open goot brengt het water naar de cárcavo.

(4) Cárcavo.
Het kanaal loopt achther het huis om en is breed en vrij ondiep (5). Een open goot loopt langs de zijkant van het gebouw (3). Vroeger bracht deze pijp het water van het kanaal naar het wiel. Tegenwoor­dig voert het afvalwater af, wellicht uit de keuken. Het restitutiekanaal leidt onder de weg heen terug naar de Río Aragón Subordán.

(5) Het kanaal is breed en ondiep.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Embún
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: