Molens in Altoaragón - aceitero

Costean

Costean is een klein dorp in de Somontano de Barbastro streek. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg tussen Barbastro en Graus (N–123). Van beide kanten vind je Costean met borden aangegeven. Zet je voertuig af bij de ingang van het dorp (bij het schakelhuis voor de elektriciteit) en loop de rest van de weg. Al snel vind je naast een oude molen­steen een pijl die naar de nieuwe oliemolen wijst (6). Neem de rechtertak en loop naar het einde van de Calle Baja. Loop daar naar rechts en je staat bij de molen (1).
(1) De molen ten tijde van ons bezoek.
Het gebouw is gerenoveerd (vergelijk 1 en 2). De helling van het dak is veranderd. De vorm van de ramen is anders en op de bovenverdieping bevin­den zich nu drie ramen, waarvan er geen enkele op dezelfde plaats staat als de twee originele. We kon­den niet naar binnen kijken, maar ik betwijfel of er nog iets van de originele inrichting bewaard is.
Deze site is de geboorteplaats van het heden­daagse Ecostean. Volgens de website van het bedrijf stamt Ecostean af van het oorspronkelijke familiebedrijf dat Juan Manuel Santaliestra in 1931 leidde: de Fábrica de aceites, zichtbaar in afbeelding 2 (let op de tekst die tussen de ramen vooraan is geschilderd).

(2) Foto van een kader dat aan de muur hangt in de Ecostean shop.

Het is opmerkelijk dat de renovatie een oudere tekst aan het licht bracht (1, 3). De spooktekst leest als Año 1930 en dan ook nog oleario dE Costean. Het lijkt er op dat er al een molino oleario, een olie­molen, in bedrijf was vóór de datum gegeven op de website.
Misschien nam Don Santaliestra de zaak over van eerdere uitbaters? In het provinciaal register van Huesca voor het jaar 1865 vinden we een lijst met alle personen in Costean samen met hun eigen­dommen en inkomsten (land, huizen, teelten, …).

(3) Spooktekst op de voorgevel: Año 1930 … oleario de Costean

De Santaliestra familie is er in vermeld, maar bij hun talrijke eigendommen —ze moeten behoorlijk welstellend geweest zijn— is geen molen vermeld. Er is wel een andere fiche waar dat wel het geval is.

Número 112 leest Cuerpo de propietarios: posee una casa en la calle baja en ook Un molino oleario (4). Er was dus al een oliemolen die geza­menlijk eigendom was van meerdere mensen.

Dit roept vragen op. Is dit dezelfde molen en heeft Santaliestra deze overgenomen? Of begon hij zijn eigen molen? Als aanvulling op de bestaande of ter vervanging ervan? Er is nog wat graafwerk nodig.

(4) Item 112 van het provinciaal register van 1865.

(5) Het kleine plaatje boven de ingang: verzekering.
(6) Puddingsteen met scherpsel.

Let op het kleine plaatje dat aan de muur boven de ingang is bevestigd en zichtbaar is op zowel de oude als de recente foto's. In reliëf lezen we Seguros AURORA Bilbao (5). Deze verzekerings­maatschappij werd opgericht in 1900. Aurora bleef onafhankelijk tot 1977 toen het fuseerde met La Polar, ook uit Bilbao en opgericht in 1901, tot AURORA POLAR, later overgenomen door AXA.

We hebben Aurora ook gezien in de molen van Villalangua.

Bij de ingang van het dorp staat een oude molen­steen (6). Het is een puddingsteen met gebogen groeven aan de buitenrand. De steen is mogelijk afkomstig van de oude molen (7) die naast de oliemolen staat.

Deze oude molen bestaat uit een gebouw met een ommuurde voortuin. We konden niet naar binnen, maar kijkend over de, vrij hoge, muur konden we wat apparatuur zien met een lintwiel. Helaas kon­den we geen voldoende overzicht krijgen om te weten of het echt een molen was.

(7) De oude molen – el molino antiguo.

Path: Home / Altoaragón:oude molens / Costean
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: