Molens in Alto Aragón - harinero

Coscojuela de Fantova

Coscojuela de Fantova is een vrij geïsoleerd dorp in de Somontano streek. Je gaat er wellicht best heen via El Grado op de hoofdweg tussen L'Ainsa en Barbastro. Even ten zuiden van El Grado sla je af naar Naval (de afslag met het Apart Hotel op de hoek). Een beetje verder moet je links af waar Coscojuela de Fantova en Hoz de Barbastro aangeduid zijn. Je bereikt het dorp na ongeveer 10 km over een smalle, kronkelende en verlaten weg. Het dorp niet inrijden, maar verder volgen naar Hoz. Ongeveer 2km later zal je (1) zien aan de rechter kant van de weg.

(1) De site van de molen met de drukput (cubo).

Bijna niets van de molen heeft het gehaald. Het enige wat nu nog opvalt is de torenhoge drukput. De vijver is gevuld met aarde en er schieten bomen in op, maar mits enige inspanning is het nog mogelijk om de wanden van de vijver te herkennen.
De steen is met zijn diameter van 140 cm aan de grote kant, zeker voor een monoliet uit pudding­steen. Van andere molens in de streek weten we dat de oudere monolieten doorgaans 110 cm meten en dat nagenoeg alle moderne composiet stenen een diameter hebben van 130 cm. Grotere stenen zijn een uitzondering.

(2) Overzicht van de site met steen en cárcavo.

(3) Detail van de molensteen met ∅ = 140cm.

(4) Cárcavo met slechts genoeg plaats voor één wiel.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Coscojuela de Fantova
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: