Molens in Alto Aragón — molino harinero

Caserras del Castillo

Caserras del Castillo is een dorp in de Ribagorza streek van de provincie Huesca. De molen is echter best te bezoeken vanuit Estopiñán, meer naar het zuiden. Estopiñán is gemakkelijk te bereiken vanaf de N-230 (de hoofdweg tussen Frankrijk en Lerida). Van Benabarre naar het zuiden rijden voor ong. 10 km en dan linksaf waar een bord staat voor Estopiñán en Central de Canelles. Weer links na ong. 6 km: je bent er voorbij als je een bocht naar rechts bereikt met een pijl naar de groeve (quarry). Volg de zand- en grindweg voor bijna 3 km tot waar er een scherpe bocht naar rechts is. Parkeer en ga te voet door tot je de resten van de molen vindt aan de linker kant.

Foto's: 29.IX.2013

(1) Enkel de top van de drukput is zichtbaar vanaf de weg

De molen is moeilijk te ontdekken door de uitbun­dige vegetatie. De top van de drukput (1) is het enige dat boven de planten uit steekt. Er is een kleine vijver die uitloopt in een brede cubo (2) die hoog boven de voormalige werkvloer uit torent (3). Wat er nog is, ziet er nog stevig uit.
De cárcavo —leeg— heeft een driekantige mond (4). De doorsnede binnen (5) is ook driekantig. Er was wellicht een raam boven de cárcavo. Het was niet mogelijk om tot de vroegere werkvloer door te dringen.

(2) Top van de cubo

(3) Cubo (top) en cárcavo (beneden)
(4) Mond van de cárcavo

(5) Binnenkant van de cárcavo

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Caserras del Castillo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: