Molens in Altoaragón - harinero

Buerba

Buerba is op een zijtak van de weg tussen Sarvisé (Valle de Broto) en Escalona (Río Cinca, noord van L'Ainsa). Loop door het dorp en neem het steile pad naar beneden naar Yeba en de Río Yesa. Je vindt de resten van de molen onderaan in de vallei, waar de Barranco del Cubo en de Barranco Manatuero samenvloeien (1). De molen is ook gekend als de Molino de La Artica.

Foto's: xii.1996, 31.xii.2019

(1) Molino de Buerba met de Bco del Cubo links.

Lucien Briet, de Franse pirinéiste, passeerde hier op 4 oktober 1910 onderweg van Yeba naar Buerba en hij nam een foto (*). Hij noteerde dat hij de molen gesloten en stom aantrof met een kalme vijver er achter. Hij schreef ook dat de Barranco del Molino, de westelijke tak van de Barranco de Buerba, opgedroogd was. Tegenwoordig tonen de kaarten van het Spaanse Instituto Geográfico Nacional Bco del Cubo voor de eerste en Bco de Manatuero voor de tweede barranco.
Het is niet duidelijk of de molen ten tijde van het bezoek van Briet nog in gebruik was. Maar de Duitser Rudolf Wilmes (‡), waar hij het in zijn El valle de Vió heeft over aangelegde meren, vermeldt het bestaan van zo'n meer langs het pad tussen Buerba en Yeba, bij een molen in ruine. Wilmes deed zijn veldwerk in de jaren 1929 tot 1932 en als de molen toen een ruïne was, moet hij vele jaren eerder uit dienst genomen zijn. Het is opmerkelijk dat we bijna een eeuw later nog steeds resten kunnen vinden.

(2) Werkplaats met stenen achteraan.
(3) Steenkoppel overgroeid met mos.

(4) Lopen en slaper met pud zwaaischerpsel. De diameter is 110cm.

(5) Zuidmuur met mond van de cárcavo.

(6) Cárcavo met saetín en botana nog aanwezig.

(7) Muur van de molenvijver.

 

José Luis Acín Fanlo — 2006 — Tras las huellas de Lucien Briet Soberbios Pirineos.
Edita Prames, Zaragoza. ISBN: 84-8321-214-5.
‡ Wilmes, Rudolf — 1996 — El Valle de Vió. Estudio etnográfico-lingüístico de un valle altoaragonés.
Edita Prames, Zaragoza. ISBN: 84-87601-64-2. Compilatie van de werken van Wilmes over de Valle de Vió (origineel Duits vertaald in Spaans).

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Buerba
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: