Molens in Alto Aragón — aceitero

Alíns del Monte

Alins del Monte is een dorp in de La Litera streek en ligt op de zuidelijke hellingen van de Sierra de la Carrodilla. Neem in Barbastro de hoofdweg naar Graus. Voorbij de brug over de Río Cinca rechts af naar Estadilla en Fonz. Daar verder naar Azanuy en aan de ingang van dat dorp links naar Alíns dat ongeveer 7 km verder ligt. Loop door de nauwe straatjes tot je het dorsplein vindt, of de molen die een niveau lager ligt.

Foto's: 07.I.2012

(1) De oliemolen van Alíns del Monte in het midden van het dorp.

(2) Plaats waar de olijven gemalen werden
Alins vierde zijn nieuw dorpsplein in augustus 2009. Stukken van de oliemolen werden afgebroken en binnen zijn omtrek werden drie pijlers geplaatst (1). Een betonnen platform op die pijlers draagt nu het nieuwe plein en dient als dak voor circa de helft van de oude molen.

Er rest nauwelijks iets van het oude gebouw en wat blijft van de installaties verkeert in een bedenkelijke toestand. De vertikale balken zijn weg. De balk van de pers ligt op zijn kant op de grond. De schroef (caracol,3) rust vergeten in een hoek. De embalse met de loper (2) bevindt zich buiten de bescherming van het dak, is half afgebroken en wordt gebruikt om stenen te stapelen. Er is een klein bordje voor uitleg (1, rechts), maar het is helemaal zwart. Én, de plek wordt ook nog eens gebruikt om auto's te stallen.

In zijn toespraak bij die hulde gaf de burgemeester aan dat er nog werk wachtte: Terminar de cerrar el es­pacio en el que se conservan los elemen­tos del antiguo molino y dar una nueva imagen al centro de Alíns of De plaats met spullen van de oude molen afsluiten en de kern van Alíns een nieuw gezicht bezorgen. Dat was in 2009 en zo te zien is er sinds dan niets gebeurd: de molen is nog altijd wijd open en weldra niet meer te redden.

(3) Vrij eind van de balk (op zijn kant) met caracol
(4) Stookplaats

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Alíns del Monte
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: