Home / Dieren in de reclame / Insectivora / Mol
Dieren in de reclame – Insectivora – Mol
Mollen verraden hun aanwezigheid door hun molshopen en zijn daardoor niet erg graag gezien door mensen. Ze treden bijna nooit op in reclames.

Tekstschrijvers weten dat mollen onder de grond leven en dat hun gehoor en zeker hun gezichtsvermogen zwak is.

Het is opmerkelijk dat al onze vondsten, op één na, iets te maken hebben met televisie of streaming diensten.

© 
publicatie: ii.2022
Laten we beginnen
met dat ene voorbeeld dat afwijkt (1). We can turn anyone into a color expert gaat over papier voor kleurenproeven in de drukkerijwereld. Dat papier maakt het mogelijk om de inktjetprinter voor de proeven exact het resultaat op de pers te laten voorspellen. Daarom maakt het met dit papier niets uit dat uw ogen zwak zijn. De metingen zullen het uitwijzen.

Het gebruik van een mol bewijst dat deze leverancier metingen belangrijker vindt dan een oordeel op het oog. Vergelijk dit met de aanpak van andere merken in ons kaderstukje over Correcte Kleuren ([Illustratie 5]) waar een visuele beoordeling de uitverkoren benadering is.

(1) 2003 – Iedereen een kleurenexpert — papier voor inktjet
(2) 1990 – Als je 'n beetje oor hebt, kijk je met plezier naar onze TV's.

Het televisie apparaat
van onze voorbeelden 2 & 3 wordt gekenmerkt door opvallend getrouwe kleuren, nog scherper beeld, en digitaal stereogeluid. Het gebruik van een mol om de boodschap te onderstrepen vind ik hier vreemd en moeilijk te begrijpen. In Nr. 2 lezen we Alleen al op 't gehoor merk je dat die geen gewone TV is en ook nog Als je 'n beetje oor hebt, zul je met plezier … kijken. De stelling wordt geïllustreerd met een mol uitgerust met een stel enorme oren. Mogen we daarom aannemen dat het arme dier het verschil niet hoort zonder die prothese?

Advertentie 3 komt met de tekst Je moet wel ziende blind zijn, als je 't verschil in kontrast … niet ziet en de mol draagt daarenboven ook nog eens een zonnebril op zijn snuit. Is dat om zijn delikate ogen te beschermen tegen de helderheid van het scherm? Hoe past dat allemaal bij het zwakke gezichtsvermogen en dito oren?

(3) 1991 – 50% kontrast méér. — televisietoestel
(4) 2021 – Beestig veel kijkplezier — streaming platform

Twee verschillende streamingdiensten
gebruiken een mol; met twintig jaar er tussen en elk met zijn eigen specifieke reden (4 & 5). Beide zijn ook recht toe recht aan. In Nr 4 zit de mol op zijn hoop naar en scherm te kijken en het programma dat zo dadelijk begint is precies De Mol een populair spelprogramma waar de mededingers trachten uit te maken wie van hen het spel tracht te saboteren.

(5) 2002 – Voetbal zoals u het nog nooit zag — streamingdiensten
Voetbal zoals u het nog nooit zag is de belofte van dit platform aan zijn abonnees. De mol op zijn heuvel bezet inderdaad een bijzonder uitkijkpunt en is dichter bij de actie dan om het even welke andere toeschouwer. Een mol is daarom een goede keuze. Behalve natuurlijk dat in het echt deze bezoeker niet bijzonder welkom zal zijn. Maar toch, niet slecht.

Hoofdstukken over Insectivora
:

 Ik ben er mij van bewust dat de term Insectivora voor een orde van zoogdieren die insekten eten niet meer gebruikt wordt. Toen deze tekst geschreven werd, waren egels (Erinaceidae) en mollen(Talpidae) families in de orde Eulipotyphla.

Home / Dieren in de reclame / Insectivora / Mol