Home / Dieren in de reclame / Het toppunt van cynisme  Inhoud
Illustratie 3: toppunt van cynisme
De volgende voorbeelden leren ons hoe de reclame verschillende producten een groen tintje poogt toe te kennen.

De voorbeelden bewijzen dat het groen alleen tot façade dient.

De voorbeelden tonen ons ook het cynische van de zaak. De groene acteurs zijn vaak de eerste slachtoffers van de extra consumptie die ze zo hoffelijk hebben aanbevolen.

©  eerste publicatie: II.2001; updates: II.2003  English

1991 - super-tankers redden de walvis
  Sinds ik weet  dat supertankers de walvis beschermen, tank ik mijn wagen zorgenvrij vol.

Super-tankers kunnen uitzonderlijk wel eens een drupje kwijt raken. In geval van force majeure moeten ze wel eens hun tanks reinigen in volle zee. Maar in het algemeen: hoe meer ik verbruik, hoe meer zij aanvoeren, hoe properder de zee.


De inleidende tekst (rechts) is heel goed.
Helaas komen ze niet tot de juiste conclusie.
We zullen de zee niet redden met dubbelwandige schepen. De zee prefereert waarschijnlijk minder transport, minder vervuiling, minder verstoring.
The few blue whales remaining alive in the world are no match for the predator who has carelessly eliminated eight hunderd species of life from the face of the earth in this century alone: Man. Like every other creature in the sea, the blue whale requires clean water to live. ...
 
2000 - groene credit-card
  Ik betaal met  mijn groene credit-card: red het regenwoud. Soms koop ik zelfs enkele kartons fruitsap extra om aan het vereiste minimumbedrag te komen.

De tekst - poogt grappig te zijn - zegt:
Er zijn dingen die je niet koopt met een WWF kaart.
Voor elke transactie van ten minste 2000 BEF, krijgt het WWF 10 BEF.


Mijn idee over de zaak.
Ik betaal 350 BEF voor de kaart (introductie prijs). Alleen transacties van ten minste 2000 BEF (bijna 50 Euro) doen mee. De schenking bedraagt altijd 10 BEF onafhankelijk van de grootte van de transactie. Dit betekent dat ik pas na 35 geldige betalingen 350 BEF (kost van de kaart) zal geschonken hebben

Conclusie: een inspanning van 70350 BEF voor een gift van schamel 350 BEF!

De zeg van het milieu
Het systeem zwengelt consumptie aan. Niets garandeert dat de mensen alleen groene spullen kopen met hun kaart. De schade herstellen zal meer kosten dan de actie opbrengt.

Het milieu is veel beter gediend (WWF zou dit zelf ook moeten inzien.) als men 350 BEF schenkt zonder de kaart-omweg. Het zou minder kosten zonder ongewenste neveneffecten.

 
1991 - groene bouwstenen
  Mijn vakantiewoning is  (midden in het bos, heel gezellig, aangename buren rondom; de toegangsweg mocht wel wat verbeterd worden.) opgetrokken in groene bouwstenen.

De tekst zegt (vertaald uit het Duits):
In principe is ons bouwmateriaal Groen.
De advertentie legt verder uit hoe het product sinds lang milieuvriendelijk, energie- en grond- stoffenzuinig gemaakt wordt uit zand, kalksteen, water en cement en daarbij nooit vervuilt.


Discussie
De tekst suggereert dat wat gebouwd wordt met natuurlijke materialen het milieu niet slecht kan beïnvloeden.
Met dezelfde redenering is de hetze rond Chernobyl moeilijk te begrijpen. Uiteindelijk is daar alleen maar een natuurlijk (daarenboven extra gezuiverd) product de lucht in geblazen. Wat is daar nu fout aan?
De zeg van het milieu
Bouwen met groene materialen is prima. Maar zouden rupsen groene bakstenen beter verteren dan andere? Of zouden groene bakstenen enig verschil gemaakt hebben voor het landschap van [Illustratie 1]?
 
drink en red de beer
  Ik drink sloten  mineraal water voor de Pyreneese Beer. De grote plastieken flessen zijn ook nog eens bijzonder handig. Ik vermaal ze en vul er dan de putten in de weg mee.

De tekst zegt (vertaald uit het Frans):
Volg je instinct Help ons de Pyreneese Beer te redden.


Het werkt heel eenvoudig
De advertentie benadrukt dat elk uitstel ongepast is. De Beer redden is ons milieu redden. Met de Beer redden we ons eigen welzijn en dat van onze kinderen. Zend 50 (vijftig) etiketten van evenveel flessen en de firma schenkt daarna 10 FF (1.5 Euro).
De zeg van het milieu
De advertentie is net zo groen als een schaamlapje een dikke winterjas. De kans dat er werkelijk een schenking van komt is eerder klein. Een firma die echt om het milieu gaf, zou een bedragje schenken per verkochte fles. En ze zouden overschakelen op glazen flessen.
 
Home / Dieren in de reclame / het toppunt van cynisme