Molens in Altoaragón - harinero, aceitero

Torres del Obispo

Torres del Obispo is wellicht niet zó eenvoudig te vinden want het ligt niet op een gewone toeristenroute. Neem in Graus de hoofdweg naar het zuiden en sla even later linksaf naar Benabarre. Je bereikt vrij snel Torres del Obispo. Rechtdoor waar je linksaf het dorp zou in rijden. Snel hierna bereik je de zuidelijke ingang van Torres en een brug met opritten voor een weg met snelverkeer. Aan de overkant van de brug leidt een smalle weg naar Juseu. Precies hier ligt de molen. De lage muurtjes zijn de bovenste lagen van het complex.
De molen kreeg water van de Barranco del Molino.

Foto's: 20.VIII.2006; Kaart: Inst. Geográfico y Catastral, 1952

(4) Alleen de top is zichtbaar van de weg
(5) Positie van de graanmolen (gele pijl)

De graanmolen (harinero, gele pijl) bevindt zich net onder het meer (blauwe pijl). De werkplaats is ruim en overspannen door een boog die oost west georiënteerd is.

De ingang zit in de oostelijke muur (4) die bijna volledig ingestort is. Er is een venster (en eengapend gat) in de westmuur (9). Verschillende kleine isolatoren tonen aan dat de harinero uitgerust was met electriciteit: wellicht alleen voor de verlichting, niet voor machines.

Je hoeft niet binnen te klauteren om een goed overzicht te krijgen (9). Twee steenkoppels waren gemonteerd tegen de zuidmuur. De watervoorraad ligt echter noordelijk (4). Er is echter geen spoor van enige buis binnen in de molen. Het water werd wellicht omlaag geleid tussen het meer en de noordmuur van de molen (het stuk met de klimop in foto 4).

Buiten de stenen blijven er alleen nog resten van de tolva's (10).

(9) Harinero vanf de ingang
(10) Harinero kijkend naar de ingang

(11) Moderne samengestelde loper
(12) Oudere steen

De stenen binnen zijn moderne samengestelde exemplaren (11). Buiten, op de helling die naar de ingang leidt (5), vonden we twee helften van oudere lopers. Eén ervan is uit puddingsteen gemaakt en draagt de klassieke talrijke ondiepe voren (12). De tweede (11) ziet er wat vreemd uit: aan een kant duidelijk minder geërodeerd en afstand tussen de groeven is zeer onregelmatig.
Een venster in de zuidelijke muur (links voor de stenen in foto 9) geeft een overzicht van de aceitero. De witte pijl wijst naar de ingang, de rode pijl naar de kegelvormige! pletstenen.

(13) Oudere loper van puddingsteen
(14) Aceitero vanuit de graanmolen

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens / Torres del Obispo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: