Molens in Alto Aragón - harinero, aceitero

Sieste

Sieste ligt vlakbij Boltaña. Vind Boltaña op de hoofdweg tussen L'Ainsa en Broto - Torla. Komende uit L'Ainsa linksaf rijden vlak voor je Boltaña bereikt. Kruis de brug richting Margudgued, en neem de eerste weg rechts voor Sieste. De weg meandert eerst door de akkers en klimt dan een heuvel op. Je kan de wagen kwijt bij de afslag naar het dorp. Wandel nu terug tot je een oud pad vindt tussen stenen muurtjes. Loop het pad af en heel spoedig krijg je de vallei van de Río Sieste in zicht met de molen in de diepte. Loop door tot je een punt bereikt waar de helling minder steil is. Let op een aantal grotere platte stenen en een onduidelijk pad dat naar beneden leidt. Daal af in de bedding en loop tegen de stroom in naar de molen.

Foto's: 27.xii.2006, 29.xii.2018

(1) Sieste (rechts op de heuvel) met witte streep naar de molen wijzend — 2007

(2) De molen naast de Río Sieste. — 2006
De molen kreeg zijn water uit de Río Sieste. Het aanvoerkanaal is zichtbaar in (2) als de fijne lijn vanaf de vijver naar het midden bovenaan in de foto. Het draait dan af naar rechts achter de bomen, maar ik kon niet uitmaken waar het beginpunt precies was.

Het water werd opgeslagen in de molenvijver (3) achteraan de constructie. Het bosje groene bomen rechts onder de weide in (2) groeit binnen de wanden van de vijver. De bomen maken het moeilijk om een overzicht te krijgen maar het is mogelijk om af te dalen in de vijver en zo een indruk te krijgen van de indrukwekkende grootte en diepte. De vijver is omringd door grote aarden wallen die, in de hoek tegen de molen, vervangen worden door een muur gebouwd uit regelmatig gevormde blokken natuursteen (3-4).

Er zijn twee drukpijpen. Eén van deze saetines is opgevuld met slib, de andere (4, 5) is wijd open en toont hoe het dak ervan gebouwd is uit grote platte stenen (5). Je kan er doorheen kijken tot aan het houten mondstuk (botana).

(3) De molenvijver = embalse. — 2018

(4) Inlaat van de drukpijp — 2018
(5) De drukpijp = saetín. — 2018

(6) Een dubbel onderhuis (=carcávo) met erboven het gebruikelijke raam. — 2018

(7) Carcávo links, onder de molensteen — 2006
(8) Carcávo rechts, onder de olijfmolen. — 2006
Eén van de twee carcávo's is voor twee derde vol met slib (7). Behalve de top van de as, die de molensteen aandreef, is er niets te zien.
In de andere cárcavo is alleen het wiel (rodete) bijna verborgen door de modder, maar de sproeikop (botana) en de as (arbol) zijn nog vrij en in goede staat (9, 10). Dit wiel, met houten schoepen, dreef de olijfpletter aan.

(9) Sproeikop & houten as — 2006
(10) Sproeikop (=botana) — 2006

 

Deze molen is ook beschreven in:
Vanhercke, L. & Anselin, A. — 2019 — A la búsqueda de Molinos. Un molino en Sieste.
el Gurrión ii.2019, N° 154. Labuerda, I.S.S.N.: 1130-4960. pp.48–52.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Sieste
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: