Molens in Altoaragón - harinero

Secorún

Secorún is een verlaten dorp in de Guarguera streek. Het is erg afgelegen, maar toch goed te bereiken dank zij de weg tussen Boltaña en Lanave. Tussen km 23 en 24 —dat is ongeveer 4 km na Laguarta, komende van Boltaña— zal je een grint en zandweg aan­treffen die de vallei in leidt. Hier kan je de wagen laten. Loop naar beneden en kijk goed rond in een bocht scherp naar rechts. Mits wat geluk ontdek je de mond van de cárcavo (1) tussen de planten. Er blijft bijna niets over van de molen zelf, maar de site is toch heel interessant vanwege de waterwerken.
De molen werd aangedreven uit de Río Guarga.

Foto's: 5.III.2010

(1) Basis van de molen verborgen tussen de vegetatie

De constructie is zo goed als helemaal weg. Res­ten alleen nog de basis van de muren (3) rond een koppel stenen. De stenen vertonen een zwaai­scherpsel (4) dat heel vaak voor komt op stenen die niet uit La Ferté komen. Ze zijn vrij groot met een ∅ van 138cm (doorgaans is dat zeker 10cm minder).

De waterwerken zijn gelukkig wél bewaard en ver­dienen zeker een bezoek. Foto (2) illustreert het grote verschil in hoogte tussen het wiel in de cárcavo (witte streep) en het hoogste niveau van het water in het meer. De blauwe streep markeert de bovenkant van de wand in (5).

(2) Cárcavo (wit) en vijver (blauwe streep)

(3) Een koppel stenen onder het mos (4) Detail van het patroon van de groeven

(5) Sluitmuur van de vijver (6) De vijver; van de molen weg kijkend

De vijver —nu beplant met bomen— is ruim (6) en ligt hoog boven de omringende weiden (ook slacht­offers van de reforestación van I.C.O.N.A.).

Aan het uiteinde vertrekt een duidelijk canal (7) dat simpel kan gevolgd worden tot aan het begin zo'n 450m verder. Het kanaal volgt de helling, draait na 250m scherp naar rechts en eindigt dan abrupt in een stevig bouwsel dat lijkt op de voet van een brug (8, 9). Eenzelfde massa (8, 10) is zichtbaar aan de overkant van de Barranco de Gabardón (bijrivier van de Río Guar­ga). Ik neem aan dat een uitgeholde stam de ruimte moest overbruggen. Hierna loopt het kanaal nog zowat 200m verder.

(7) Het canal is nog steeds heel duidelijk

(8) De Barranco del Gabardón kruisen

(9, 10) Kanaalhoofden aan beide kanten; vroeger waarschijnlijk overbrugd met een holle boomstam

Deze sectie is bijzonder doordat het kanaal ontdubbeld is (12): voor de helft van zijn lengte vanaf de dam. Vrij vroeg na de azud (14) op de Río Guar­ga splitst het kanaal in twee (13) parallelle stromen (12) en versmelt later weer in één (11).

(11) Beide armen smelten weer samen (12) Twee parallelle kanalen

(13) Het kanaal splitst al gauw in twee (14) Azud op de Río Guarga
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Literatuur en web-links 
© and e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens