Molens in Alto Aragón - molino harinero

Salinas de Sín

Salinas de Sín ligt op de hoofdweg van L'Ainsa naar de tunel de Bielsa en Frankrijk. Vanaf het dorp zie je de molen aan de overkant van de Río Cinca.
(1) De molino de Salinas de Sín op de linker oever van de Río Cinca — 2008

De molen van Salinas de Sín was een graan­mo­len, en een zaagmolen en ook een centrale en be­stond uit twee constructies naast elkaar. Het tweede deel, nu verdwenen, was gebouwd op de kolom­men die uit het rivierbed omhoog steken.
Het is wellicht best om eerst even om het geheel heen te wandelen om zo een betere kijk te krijgen op de situatie. Beelden 2 tot 5 tonen de constructie van elke kant.

(2) een cubo of een afvoer? — 2011

Foto 2 is genomen van in het kanaal dat rond de klif loopt van foto 1. We zien een korte, brede zijtak (2) die aan een cubo doet denken. Het is echter niet duidelijk hoe de verbinding was met de molen (als er al een connectie was). Het is niet de uitloop die we kunnen zien in in de oude foto 6 (vergelijk met 5).
(3)

De cárcavo bevindt zich rechts in (1) en daarom moet de eigenlijke molen gewerkt hebben in het deel van het gebouw dichtst bij de camera in (3). Er was wellicht een eigen ingang apart van de rest van het gebouw (4). Het grote raam (6) is ondertussen dicht gemaakt en we zien er nu niets meer van.

(4)
(5) — 1997

(6) Molino de Salinas — Archivo Iberdrola
Het geheel is wellicht best te bekijken vanuit de rivier. Een goed pad leidt omlaag en dan is het maar enkele passen terug om de plek van foto 5 te berei­ken. Pagina 249 van het boek Miradas desde Tella () toont een mooi beeld van de site toen de molen nog in gebruik was.

Foto's 6-8 komen uit de Iberdrola Archieven en werden genomen in opdracht van de Sociedad Hidroeléctrica Ibérica. Ze zijn gedateerd tussen 1919 en 1934.

Foto 7 is duidelijk van enkele jaren eerder dan 6 en 8 en toont dat de annex op stelten in de tussentijd verbouwd werd.

(7) Salinas de Sín met de molino tegen de linkse rand — Archivo Iberdrola
(8) Salinas de Sín met een nieuwe versie van de molen — Archivo Iberdrola

De beschrijving bij de foto's zegt: Tegenover het dorp, aan de andere kant van de rivier, zijn de ge­bouwen van de zagerij en de graanmolen die — vanaf 1918 of 1919 — door de Sociedad Hidro­eléctrica Ibérica omgebouwd werd tot een kleine centrale. Die leverde electriciteit aan de installaties van de SHI tijdens de bouw van het hydro-electrisch systeem van de Río Cinca. Dat doet me twijfelen aan de betrouwbaarheid van de datumgrenzen.
Het laatste stuk van het canal (9, 10), weliswaar onderbroken door een grintweg, is nog duidelijk herkenbaar en kan een heel eind langs de heuvel gevolgd worden tot waar het uiteindelijk weggesla­gen is door de Río Cinqueta (bijrivier van de R. Cin­ca). Het begin met de azud konden we niet meer vinden.

(9) Kanaal komt aan bij de molen
(10) Aanvoerkanaal rondt de heuvel

 Lasaosa Susín, Ramon y Miguel Ortega Martínez — 2003 — Miradas desde Tella
 Ayuntamiento Tella-Sín, E-22336 Lafortunada (Huesca) - ISBN: 84-88518-61-7

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Salinas de Sín
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Lees meer over molens, web-links
© en e-mail: