Molens in Altoaragón - aceitero

Montesa

Montesa ligt ten noorden van Barbastro. Op het moment van ons bezoek bleken de kaarten van de streek niet bijzonder betrouwbaar. Probeer vanuit het centrum wat uit­gaande wegen en dan moet je uiteindelijk wel de juiste treffen. Je moet de HU-V3532 hebben naar Hoz de Barbastro. Na zowat 5 km is er een afslag voor Cregenzán en nog eens 3 km verder staat Montesa aangeduid. Vanaf het kruispunt aan de ingang van het dorp loop je de grintweg af naar het noorden. De molen is vlakbij en op sommige kaarten zelfs aangegegen met El Torno.

Foto's: 15.VIII.2010

(1) Landschap met de molen (cirkel) kijkend vanuit het dorp.

(2) Kijkend richting Montesa.
(3) De ingang is op de korte zijde.
Dit is geen molen in prima staat. De meeste muren staan overeind, maar de helft van het dak is weg. In het overdekte deel (links in 3) staat oude apparatuur te vergaan (4). Mits wat graafwerk onder het hooi kan men nog enkele esteras van de voor­malige bedrijvigheid opdiepen.

De bodemplaat van de ouder pers ligt buiten langs de weg (2, 5, 6). Vlakbij is een groot kruisteken in de muur gegroefd. Het is net of er een hoofd op zit en er enkele gewichten hangen aan de armen (zie bovenaan).

(4)

(5) Detail van de muur (2) met een kruisteken.
(6) Bodemplaat van de oude pers.
Het diepste deel van de molen diende wellicht als woonruimte. Een smalle trap (4) stijgt naar een wat nu een lege ruimte is. De verdieping er onder bleek echter heel interessant. Het is een soort keuken met muren die overdekt zijn met meestal versierend graveersel (9). Eén kant geeft fragmentair verslag over wie hier vele jaren geleden aan de slag was.
Ik kan het niet allemaal ontcijferen, maar naast namen en datums die zonder duidelijk verband door elkaar staan (7), is er ook informatie gegroepeerd per jaar. Het kader over 1940 (8) is bijzonder duide­lijk bewaard. Er is nog een ander groepje over 1918 en hier zijn dorpen (bv. Sala Bajas, Naval) vermeld naast de namen.

(7, 8) Oude (en nieuwe?) krabbels verhalen uit het verleden van de molen.
Joaquin Tornil
Joaquin Sanchez 17-2-23
Jesus Bistuer
Joaquin Ballabriga
El Año 1940
El Maestro Ygnacio Saxo
El ???dor José Naval
El moledor Julio Ballabriga

(9) Keukenmuur met versierselen op de muur.
(10) Molensteen die verloren ligt in het dorp.
Let op de combinatie van rechte en gebogen richels.

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Montesa
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en web-links
© en e-mail: