Molens in Alto Aragón - harinero

Liri

Liri is een klein dorp in de Valle de Benasque in de Ribargorza streek van de provincie Huesca. De plaats van de molen is gemakkelijk te bereiken vanuit Castejón de Sos. Neem de weg naar Laspaúles en Pont de Suert. Even later kom je aan een afslag naar links waar Liri aangeduid staat —Camino del Solano. Volg deze weg tot aan de eerste haarspeldbocht —met parkeerplaats links en een ruïne rechts van de weg. De plek, de Cascadas de Liri, is erg populair onder canyonisten.

(1) De situatie van de voormalige molen in Liri.
witte punt: ruïne van foto 2; gele punt: constructie van foto's 3 – 5.

Deze plek begrijpen is niet zo eenvoudig. Het gebouw (2) waarvan men zegt dat het een oude molen is, vertoont er geen enkel kenmerk van : geen vijver, geen uitlaat of restitutiekanaal, en ook geen cárcavo. Dat is toch wel ongewoon, zelfs voor molens die zeer lang geleden uit dienst genomen zijn.
Er zijn sporen van nog meer oude constructies boven op de heuvel (gele punt in 1, 3) aan de over­kant van de weg. Dit kan ook een molen geweest zijn, maar als we aan nemen dat die beneden staat, moet dit artefakt (3 – 5) gebruikt zijn als vijver en drukput —vergelijkbaar met de situatie in Abella, in vogelvlucht 10 km hier vandaan.

(2) Resten van een gebouw zonder spoor van iets dat te maken heeft met de molenarij.

(3) Constructie op de heuveltop tegenover het gebouw aan de weg.

Grote rotsblokken (3, 4) markeren het hoogste punt van de heuvel en het is alleen maar van dichtbij dat het duidelijk wordt dat er hier gebouwd is. Tus­sen en rond de rotsen zijn er lage muurtjes (4, 5) opgetrokken rond een min of meer vierkante ruimte. De muren bestaan uit zorgvuldig gestapelde natuur­lijke stenen (5) die voor het grootste deel aan de binnenkant bepleisterd zijn met cement. Dat kan er op wijzen dat deze plek inderdaad diende om water op te slaan.
Op de helling naar de weg zien we een ondiepe depressie (3). Dat kan de afdruk zijn van een druk­pijp die naar beneden, naar de molen, liep.

Vanaf de tegenovergestelde kant van wat de molen­vijver moet geweest zijn, kan men nog het spoor vol­gen van het vroegere kanaal. Dat rondt de heuvel (6 – 8) tot het aan de rivier komt (9). Het is echter niet duidelijk waar precies het water werd afgetapt, en ook niet of er nu wel of niet een dam was.

(4) Molenvijver

(5) Molenvijver

(6) Canal komt aan bij de constructie op de heuveltop.

(7) Het canal rondt de heuvel op zijn weg naar de Barranco de Liri.

(8) Het canal dicht bij, maar nog altijd hoger dan, de rivier.

(9) Stuk van de río Liri waar ongeveer het water eertijds moet afgetapt geweest zijn.

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Liri
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: