Molens in Altoaragón - aceitero

Lapenilla


Lapenilla, is een dood dorp boven het Embalse de El Grado. Neem uit Ainsa de weg naar Campo. Na 12 km rechtsaf naar Tierrantona en Troncedo. Verder tot je Pano en het informatie bord bij de Ermita de la Virgen de la Collada bereikt. Laat de wagen hier achter en wandel de nieuwe dienstweg af naar Lapenilla en Aldea de Puy de Cinca. Geniet van het wilde landschap en het gezicht op Pano, Clamosa, het meer en Abizanda (bezoek Abizanda's molen).
 
Molen: situatie balsa waar de olijven gebroken worden
Je vind de molen even buiten het dorp.
Het moet een indrukwekkende constructie geweest zijn, maar nu staan alleen de buitenmuren nog recht.

De foto's tonen wat er binnenin nog rest: stenen pilas waar de olie in opgevangen en gezuiverd werd en sommige delen van de prensa.

Het lage bijgebouwtje herbergt de balsa waar de olijven gebroken werden vóór de extractie. Het randje is met bakstenen gemaakt, net als in Abizanda.
Twee tegenoverliggende hoeken zijn omgevormd tot algorines waar de verse olijven in bewaard werden.
 
Plaats waar de estera-oliva sandwich kwam om de olie uit te persen. Foto langs de as van de prensa toont een pila en de haard. De arm van de prensa hing tussen deze palen.
 
 
Het is altijd best om de muren grondig te onderzoeken. Ook hier leverde dit enkele gegraveerde datums op. Rechts van de deur is 1935 gemerkt. De ramen in de voorgevel melden 1853 en AÑO 1853 respectievelijk.
Vind meer gegraveerde data in Almazorre (18IX) en Coscojuela (1884, 1910) en veel andere molens.