Molens in Alto Aragón — molino harinero

Ceresuela

Ceresuela is een verlaten dorp in de valle de Vío (Sobrarbe) aan de bovenloop van de Río Yesa. Het is echt afgelegen en wellicht best te bereiken vanuit Buerba de GR 15.1 volgend naar Buisán en Fanlo. Verlaat de GR aan de Collada de Pera (of Trito) en loop naar het zuiden. In Ceresuela de piste volgen naar Yeba. Neem de aftakking naar links (naar beneden) waar je de keuze krijgt tussen twee wegen naar Yeba. Volg de weg naar beneden tot je aan het water komt. Waar het pad de rivier kruist, langs het water stroom­afwaarts lopen. Je bereikt al snel de brug en verder naar het oosten de resten van de molen.

Foto's: 26.x.2017

(1) De molen van Ceresuela naast de Barranco de Yesa

(2) De molen van Ceresuela: linker deel = de werkplaats, rechts = de ontvangstruimte.

(3) Mond van de cárcavo.
De molen is een eenvoudig rechthoekig gebouw­tje in één bouwlaag. het dak is ingevallen, maar we zien nog dat het uit platte stenen (losas) bestond. Het dak helde af van de hoge achterwand naar de gevel op het zuiden, en het riviertje, gericht. Zo'n hellend dak — typisch voor oliemolens met een grote cantilever pers — zien we niet vaak bij graan­molens. We herinneren het ons alleen van de molen van Letosa, die verschillende kenmerken, zoals inrichting en volume, gemeen heeft met Ceresuela.

De enige ingang (4) kijkt naar het oosten. Het is een brede doorgang met een houten balk als boven­dorpel. De ingang was waarschijnlijk zo breed om de toegang voor klanten met hun lastdieren te vergemakkelijken. Via de entree komen we in een eerste ruimte die ongeveer de helft van het volume van de structuur beslaat. Rechts, tegen de lange muur, zien we een stenen bank (5 rechts). De bovenkant is afgewerkt met platte stenen tegen de muur en vooraan afgeboord met een houten plank. De afwerking suggereert dat het een bank voor bezoekers is en niet, zoals op andere plaatsen, een voederbak voor dieren. Tegenover de bank is er een klein venster dat uitkijkt over het riviertje.

(4) De ingang kijkt naar het oosten. De molenvijver was rechts.

(5) Ingang (achteraan) met ontvangstruimte gezien vanuit de werkplaats.
De binnendoorgang naar de werkplaats is maar half zo breed als de entree. De buitenste latei is een stenen monoliet. Binnen is er een houten balk. In tegenstelling tot veel andere plaatsen konden we geen inscripties vinden rond de ingang: geen beschermende kruizen, geen jaartallen en geen namen of initialen.
De voormalige werkplek staat leeg; er is slechts ruimte voor een paar stenen. In de muur op het zuiden bevindt zich, zoals altijd, een klein raampje boven de uitgang van de cárcavo. Dit raam wordt begrensd door twee monolithische stijlen. De latei is verdwenen, samen met het bovenste deel van de muur. De vloer is gedeeltelijk ingestort en het puin ligt in de cárcavo.

(6) Werkplaats met ontvangstruimte achteraan.

(7) Puente del molino = De brug van de molen.
Stroomopwaarts van de molen is een kleine, oude vervallen brug (7) opgebouwd uit balken. Op beide oevers is een solide fundering gebouwd van ruw gehouwen stenen die in de onderste lagen duidelijk groter zijn dan die in het bovenste gedeelte. Op deze sokkels liggen 4 lange boomstammen. Aan de buitenste boomstammen zijn speciale ijzeren sta­ven gemonteerd met bovenaan een oog waardoor een sterke ijzerdraad is getrokken die dienst doet als reling.
Op de linkeroever direct stroomafwaarts van de brug staat een muurtje (8). Waarvoor dit dient is ons niet duidelijk. Het zou stroomopwaarts moeten zijn als het bedoeld was als beveiliging voor de voet van de brug. Mogelijk heeft het iets te maken met de wateropvang voor de molen.

(8) Naast de brug: stenen muur waarvan ik de bedoeling niet ken.

 


†: Un molino en Ceresuela (Valle de Vió) — el Gurrión ii.2020, N° 158, p47–49 — Download PDF

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Ceresuela
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: