Molens in Altoaragón - harinero

Bernués

Bernués is een dorp dat ligt in de Jacetania streek ten zuiden van Jaca. Uit Jaca de A-1205 nemen naar Santa María de la Peña. De weg is smal en met talloze bochten en het kost bijna een uur voor de 28 km tot Bernués. Na een scherpe bocht naar rechts zal het dorp in de verte zichtbaar worden. Een ietsje verder staat een bord met Jacetania en San Juan de la Peña er op aangegeven. Op dezelfde plek, aan de andere kant van de weg, begint een spoor dat naar beneden leidt naar de Ermita de San Alejandro en de molen. Laat je voertuig achter en loop het pad af. De molen ligt op de Barranco del Río Moro.

Foto's: 03.I.2013

De tweede molen is gebouwd op het restitutie­kanaal (20) van de eerste. De afloop kon gestopt worden aan de tweede molen en op die manier ontstond een kleine vijver met genoeg water om enige tijd te malen. Voor de watervoorraad van die molen gold alleszins hoe meer, hoe beter en de molenaar zou het peil zo hoog mogelijk trachten te houden. Dat verklaart waarom de turbines van de 1ste molen zo hoog zijn opgesteld: ze moeten immers altijd boven dat peil staan, anders kunnen ze niet werken.
De werkvloer is ingenomen door bomen en van de vroegere bezigheden blijft er niets meer over. Vlakbij ligt een half bedolven loper steen (14) en meer is er niet. De steen is met zijn diameter van 120 cm net een ietsje kleiner dan de meeste stenen uit de streek.

De cárcavo (22, 23) is leeg maar nog in vrij goede staat. Een deel van de achterwand is ingevallen. De opening is groot genoeg om er door te kruipen en een blik te slaan op de uitsparingen voor de saetín (21).

(20) Afvoer van de 1ste is aanvoer van de 2de molen
(21) Saetín (inlaat)

(22) Cárcavo

(23) Mond van de cárcavo

(24) Loper steen ∅ 120 cm
(25) Detail van het oude scherpsel

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Bernués
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: