Molens in Alto Aragón - central eléctrica

Berdún

Berdún is een dorp op een heuvel en gemakkelijk te vinden op de hoofdweg N-240 tussen Jaca en Pamplona. Aan de voet van het dorp de A-1602 nemen naar Ansó en Hecho. Na minder dan 1 km, op de plaats waar de HU-2040 er bij komt, links af in een soort industriële site met verspreide loodsen. De heuvel op rijden zo ver als je wil en daar een plekje kiezen voor je voertuig. Wandel het wagenspoor af de vallei in van de Río Veral, over de brug (1), rechtdoor tot aan de eerste aftakking naar rechts. Nu uitkijken voor de eerste rij bomen rechts; zij boorden het restitutiekanaal af. Volg de rij langs de rand van het veld en even later ben je aan de molen.

Foto's: 01.X.2013

De electriciteit werd gemaakt in de korte arm van de L-vormige constructie. Deze sectie (1) is bijna helemaal leeg: geen puin en evenmin apparatuur. Er resten alleen een paar lege sokkels en wat bedrading.
De generator werd aangedreven door een riem over een groot wiel (2) dat draaide op dezelfde tur­bine als de maalderij. Die turbine staat in de graan­molen en de as voor de riemschijf steekt door een opening in de muur die beide secties van elkaar scheidt.

(1) De generatorkamer met enkele lege sokkels. De graanmolen is links.

(2) Riemschijf met as op de turbine
(3) Jaar 1932 gevonden op de wand achteraan in (1)

Op de muren zichtbaar links in foto 1 zijn enkele krabbels en kerven te vinden. Onderaan in de rode band staan verschillende concentrische cirkels (4). Anders dan in de graanmolen zijn er echter geen bloemachtige versieringen gemaakt.
De muur achteraan in de foto (1) vertoont enkele getallen en ook een groter gekrast getal 1932 dat wellicht een jaartal is (3). Ter herinnering aan ???

Hoger tegen dezelfde wand is er nog een houten rek (5) met isolatoren en oude bedrading te zien.

(4) Cirkels getekend op de muur te zien links in (1)

(5) Rek met isolatoren
(6) Einde van kanaal met deur

De laatste meters van het kanaal zijn breder en dieper dan de rest en vormen zo een kleine buffer, maar geen echte vijver (embalse). Een groot deel van de loop van het kanaal (7) kan men gemakkelijk herkennen door de bomen en struiken er langs. Het ontbreken van een molenvijver moet betekenen dat de rivier altijd voldoende water aanvoerde om de molen in bedrijf te houden.
Het kanaal eindigt tegen de achterwand van de graamolen (6). De deur om het water af en aan te zetten kon men van binnenuit bedienen. Er is een wiel in een uitsparing van de muur op de eerste verdieping van de graanmolen.

In de muur (9) die naar het dorp gericht is, kan men een mooie, brede cárcavo (8) ontdekken. Tegen die muur rust er ook een gepensioneerd riemwiel (10) samengesteld uit hout.

(7) Loop van het kanaal met bomen en struiken; de molen is links; de río Veral rechts.

(8) De molen is nagenoeg verborgen onder de vegetatie; let op de uitloop onderaan links van het midden.

(9) Cárcavo: de uitlaatbuis van de turbine is net zichtbaar in de diepte.

(10) Gepensioneerde riemschijf uit hout
(11) Gepensioneerde riemschijf

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / molino de Berdún
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: