Home / Dieren in de reclame / Vis / Overige vis
Dieren in de reclame — Overige vissen
Ik vind geen duidelijke lijn in het gebruik van de resterende vissen. Ze hebben geen uitgesproken identiteit en dat maakt hen ongeschikt voor de taal van de reclame. Jobs, computer­schermen, schoenen, printers, vrachtwagens, … de meeste reclames zijn verre van origineel. Ze vallen terug op volks­geloof, simpele visuele humor en soms is zelfs dat nog te hoog gegrepen.

Daardoor is het bijzonder verrassend dat er twee uitschieters zijn waarvan we nog wat kunnen opsteken!

© 
eerste publicatie: vi.2001; gewijzigd: x.2001

Expertise is nothing
without focus (1). De boogschuttervis is verbazingwekkend doelgericht en bekwaam om een prooi boven de waterlijn nauwkeurig te treffen. Het verhaal legt verder uit hoe doelgericht de firma wel is en hoe ze hun doel bereiken dank zij hun gerichte vakkennis. Waarom juist die boogschuttervis ? Dat is nu niet direct de eerste vis die je voor ogen springt. Wellicht kwam ze voor in een tv-documentaire vlak voor de deadline.

Het tweede voorbeeld
is ook heel leerzaam (2). Je moet geen vis zijn om zeewater te drin­ken. 70 % van de aarde is bedekt met water. Meestal zeewater, helaas. De firma heeft echter een ingenieus systeem ontwikkeld om drinkwater te winnen uit zeewater. De methode is ge­baseerd op dunne, holle vezels, die we terugvinden als de rietjes in de afbeelding.
Wist je dit ? Zoutwatervissen moeten drinken om het vocht te vervangen dat ze door osmose verliezen aan hun zoute omgeving. Zoetwatervissen daarentegen moeten voortdurend water af­voeren. Hun eigen lichaamsvloeistoffen zijn sterker geconcentreerd dan de omgeving en trekken dus water aan.

(1) 2000 – Expertise is nothing without focus — asset management
(2) 1990 – You don't have to be a fish … — ontziltingstechnologie
(3) 2000 – Noodsituatie. Het is een kwestie van seconden. Nu snelheid maken. En geconcentreerd blijven. — laser printer

Vergezochte redenering voor
snelle laser printers (3). Het voorbeeld behoort tot een reeks met verschillende gevaarlijke dieren. Ik begrijp niet waarom focus en geconcentreerd beklem­toond zijn, maar het is toch boeiend om te zien hoe het concept in de figuur uitgewerkt is. Alleen de voorste piranha is scherp. De school volgt onscherp. Noteer ook de terugval op stereo­typering: de piranha als vleeseter.

Verwacht niets bijzonders
meer van de volgende reclames. De voorbeelden reiken van een­voudig en gemakkelijk te begrijpen (zoals 4, 5, 6 en 8) over woordspelingen (zie 7, 9 en 11) waar er toch nog enig verband is met vis, tot nr. 10 waar het waarom van de vis mij ontgaat.

(4) 1984 – Spoedgeval. In ieder geval. — vrachtwagenverhuur
(5) 2001 – Diziweb is looking for fresh fish (m/f) — jobs
(6) 199? – U eet gezond. Dus kookt u gezond.

De waterafstotende schoen
(7) is gekunsteld tot en met. Afstotend. Is dat een uitdaging ? De schol sandaal doet men niet aan zijn voeten, hoogstens stopt men die in de ijskast. Voor wie altijd wil verbazen, is uitdagen een keuze. Voor een schoen niet. En dat is nog maar het begin !

De vis in
En als ik boter bij de vis wil? in (8) heeft het over unieke, vernieuwende en gerust­stellende investeringen. De schrijver heeft het wel nergens over de boter van de uitdrukking. En waarom is er geen botervlootje getoond ?

(7) 1999 – Afstotend, waterafstotend — schoenen
(8) 1995 – En als ik boter bij de vis wil? — investeren

(9) 2000 – 187.500 e-mail accounts?
(10) 1993 – Jazeker; Panasonic biedt een glasheldere kijk — computermonitor
(11) 1992 – How our bottom line can help your bottom line. — telecom

De telecom reclame
(11) speelt met woorden. Hun kabel ligt op de bodem van de zee (niet erg diep, lijkt me) en de vissen zijn er alleen als meubilair. Ik heb een gelijkaardige aanpak gezien voor matrix-printers waar enkele strategisch geplaatste vissen aangeven dat de blauwe achtergrond de stilte van de diepzee uitbeeldt.

Enig idee waarom
de ontwerper voor vis koos in zijn werk over computerschermen (10) ?
Uit de voorbeelden blijkt duidelijk dat de meeste tekstschrijvers niet overweg kunnen met vissen uit deze laatste sectie. Anders dan de vorige groepen hebben ze geen uitgesproken identiteit en dat maakt hen ongeschikt om te gebruiken in de reclame.

Andere secties in
dit hoofdstuk:

Home / Dieren in de reclame / Vissen / Overige vissen